Brazilië maakt zich op voor wet die Bitcoin legaal maakt
Aureo Ribeiro, afgevaardigde in Brazilië, maakt bekend dat inwoners van het land binnenkort huizen, auto's en bij McDonald's met bitcoin moeten kunnen afrekenen.
Regulering en dan adoptie
Het Zuid-Amerikaanse land bereidt zich voor op een wetsvoorstel voor de regulering van cryptocurrency, zo schrijft de Braziliaanse nieuwswebsite Livecoins. Naar verwachting wordt het de komende dagen aan de plenaire vergadering van de Kamer van Afgevaardigden voorgelegd.
"We willen het kaf van het koren scheiden en regels opstellen zodat je weet waar je Bitcoin koopt en weet met wie je te maken hebt."
Maar het houdt niet op bij de regulering van de markt. Ook lijkt Ribeiro in te zetten op adoptie:
"Hiermee kun je een huis kopen, een auto, naar McDonald's gaan om een hamburger te kopen. Het zal een valuta zijn in het land, zoals dat in andere landen gebeurde."
Wetsvoorstel 2.303/15 gaat over de regulering van virtuele valuta en het werd vorige week al goedgekeurd toen het gepresenteerd werd. Het lijkt erop dat het land het voorbeeld van El Salvador wil volgen, getuige onderstaande uitspraak van Ribeiro:
Wettelijke erkenning
De politicus merkt op dat de markt nog steeds niet gereguleerd is, en dat het daarom en als zodanig (nog) niet genoeg houvast voor wettelijke erkenning biedt. Ook denkt hij dat andere landen het model van Brazilië zouden kunnen namaken:
"We hebben een paar jaar gedebatteerd om eindelijk een tekst op te stellen die deze activa officieel erkent. Dit zal transacties van deze asset in ons land mogelijk maken, en dat zal worden gereguleerd door een overheidsinstantie."
Hij stelt dat ze ook al een overeenkomst gesloten met zowel de Centrale Bank van Brazilië als ook de beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission of Brazil (CVM).
Onderzoek door Sherlock Communications en Toluna toonde aan dat 48% van de Brazilianen voorstander zijn van Bitcoin adoptie. 31% was het eens met de stelling en zelfs 17% stond er helemaal achter.
Fake news?
Er zijn ook sceptici die dit zien als fake news. Volgens journalist Saori Honorato gaat het om de mening van Ribeiro, en niet om een nationaal plan. Ondanks dat hij de auteur is van het wetsvoorstel, moeten we niet te hoog van de toren blazen, zo stelt Honorato.
Het gaat volgens hem wél om regulering, maar niet direct het plan van 'wettig betaalmiddel', zoals El Salvador dat ook heeft gedaan. Het wetsvoorstel is te lezen op de overheidswebsite.
Het is wél positief voor Bitcoin in Brazilië (omdat alles qua regels duidelijk wordt), maar niet per se als wettig betaalmiddel.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!