Brazilië bezig met strengere regelgeving voor crypto-gerelateerde criminaliteit

De Braziliaanse wetgever is bezig met het schrijven van een juridisch raamwerk dat de autoriteiten de mogelijkheid geeft om strenger op te treden tegen fraude binnen de cryptomarkt. Met name als het gaat om witwassen met behulp van crypto.

De nieuwe regels verhogen de potentiële boete van een derde van het totale witgewassen bedrag naar twee derde daarvan. Daarnaast gaat de potentiële minimale gevangenisstraf omhoog van 3 naar 4 jaar en de maximale straf van 10 jaar naar 16 jaar en 8 maanden.

Nieuwe regels moeten particulieren beschermen

Het is in Brazilië al een aantal keer misgegaan met een pyramidespel waarin particulieren met cryptocurrency’s werden opgelicht. Reden te meer voor de autoriteiten om dat op deze manier aan te pakken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een recent oplichtingsschandaal zijn in totaal 300.000 mensen de boot in gegaan in Rio de Janeiro. Het gaat hier dus niet om kleine aantallen, wat de strenge wetgeving enigszins verklaard.

“Met het gebrek aan regulering kunnen de slachtoffers geen kant op. De markt zal door de nieuwe regelgeving vooruitgaan en veranderen in Brazilië. Het zal niet langer interessant zijn voor criminelen om deze technologie in te zetten om miljoenen Brazilianen voor de gek te houden,” aldus overheidsvertegenwoordiger Aureo Ribeiro.

Behalve de focus op het voorkomen van oplichterij, zitten er ook veel positieve kanten aan de nieuwe wetgeving.

Bitcoin als betaalmiddel in Brazilië

Aureo Ribeiro is ook positief over een ander aspect van de nieuwe wetgeving, welke zich meer richt op de toepassing van bitcoin in de samenleving. Regels met betrekking tot het beheren van tegoeden namens anders mensen, regels voor wisselkantoren, trading en betalingen.

Met name die laatste is een interessante, want Ribeiro geeft aan dat bitcoin met de invoering van deze nieuwe wet een geaccepteerd betaalmiddel wordt in Brazilië.

Volgens de overheidsvertegenwoordiger kan de wetgeving die klaarligt in Brazilië een voorbeeld vormen voor andere landen die bitcoin willen omarmen. Hiermee lijken ze het tweede land te worden die een met El Salvador te vergelijken stap zet.

Als dat zo is, dan gaat het allemaal weer een stuk sneller dan iedereen had verwacht. We gaan het zien hoe zich dit de komende tijd in Brazilië gaat ontwikkelen. Dit kan weleens heel belangrijk zijn voor bitcoin, want Brazilië is met meer dan 200 miljoen inwoners een enorm land.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBrazilië

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....