Brenntag betaalde $4,4 miljoen in Bitcoin na ransomware-aanval

Brenntag betaalde $4,4 miljoen in Bitcoin na ransomware-aanval

Het chemiedistributiebedrijf Brenntag betaalde $4,4 miljoen in Bitcoin na een ransomware-aanval. De Amerikaanse tak van het bedrijf kreeg in april van dit jaar te maken met een grote cyberaanval.

Met behulp van DarkSide ransomware kregen criminelen gevoelige data in handen. Dat meldt Bleeping Computer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is tegenwoordig een gegeven dat bitcoin (en soms andere cryptocurrency's) bij dit soort zaken worden betrokken. Het is een grenzeloos betaalmiddel dat niet kijkt naar wie je bent of waar je woont. Het is in dit soort verhalen een handige tool, omdat het doet wat het hoort te doen: het is geld voor iedereen, ook voor vijanden.

Aanval

Brenntag wist op 28 april dat hun netwerk was binnengedrongen door malafide software. Twee dagen eerder kwamen de criminelen het netwerk al binnen: "Ons onderzoek bevestigde dat Brenntag-systemen vanaf 26 april 2021 zonder toestemming zijn gebruikt en/of dat bepaalde informatie uit ons systeem is gehaald."

Meer dan 6.700 individuen zijn betrokken bij het datalek. Deze mensen krijgen de opdracht om de komende tijd goed op te laten. De gelekte data kan bijvoorbeeld helpen bij identiteitsdiefstal.

Naast klantinformatie zijn ook bedrijfsgegevens gelekt.

$4,4 miljoen aan bitcoin

De criminelen eiste eerst 113.65 bitcoin, dat is met onderhandelen teruggebracht naar een bedrag van $4,4 miljoen in BTC. In ruil voor dit geld kreeg Brenntag een 'decrypter' om de ransomware onschadelijk te maken.

Na de aanval reageerde DarkSide met een opmerkelijke claim: ze hebben 150GB aan data gestolen.

Als bewijs lieten ze verschillende data en omschrijvingen zien.

Brenntag betaalde $4,4 miljoen in Bitcoin na ransomware-aanval
Screenshot van de pagina van DarkSide. Via Bleeping Computer
Lees meer over:
Bitcoin Amerika misdaad

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties