Negatief record: Britse politie neemt 132 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag

Een nieuw negatief record in het Verenigd Koninkrijk. De politie heeft voor 114 miljoen pond (zo’n 132 miljoen euro) aan cryptocurrency’s in beslag genomen. Dat meldt de politie.

De vangst werd mogelijk gemaakt door speciale politie-eenheden die zich richten op het opsporen van witwasnetwerken. Het is de grootste inbeslagname ooit in de regio, volgens het politiekorps mogelijk ook een van de grootste in de wereld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In beslag nemen

Bitcoin kun je niet met een druk op de knop in beslag nemen. Bij een beurs of bank is aandringen van de autoriteiten vaak voldoende, maar wanneer je het in eigen beheer hebt moet er meer gebeuren.

De politie kwam een geldstroom op het spoor na informatie over mogelijke witwaspraktijken. De agenten maken niet bekend om welke cryptocurrency het precies gaat. Dit ‘succes’ smaakt naar meer, het onderzoek gaat voorlopig door.

Detective Joe Ryan reageert: ”De opbrengsten van misdrijven worden bijna altijd witgewassen om de oorsprong te verbergen. Ddoor de geldstroom te verstoren voordat ze opnieuw worden geïnvesteerd, kunnen we van Londen een ongelooflijk moeilijke plek maken voor criminelen om te opereren.”

Kortom: meer controle en inzichten in het geldverkeer in Londen is nodig om dit soort zaken in de kiem te smoren.

Ryan noemt cash nog altijd king in het criminele circuit, maar ziet ook dat er steeds meer manieren worden gevonden om geld wit te wassen.

Bitcoin als tool

In dit soort verhalen speelt bitcoin eigenlijk een minimale rol. Als de criminelen al bitcoin gebruiken dient het vooral als middel om zonder censuur een betaalnetwerk te kunnen gebruiken.

Voordat BTC om de hoek kwam kijken waren dit soort praktijken ook al aan de gang, witwassen en belastingontduiking is niet iets van de laatste jaren. Wel maakt het de omgang met geld makkelijker en vrijer, ook voor mensen die je niet mag. Het is geld voor vijanden.

Bitcoin is niet alleen een geschikt soort geld voor boeven. Het netwerk is ook voor miljoenen brave burgers beschikbaar, maar ook (onderdrukte) journalisten en andere partijen hebben baat bij een ander soort geldsysteem.

Tegelijkertijd tuigen overheden verschillende systemen en regels op om deze nieuwe vorm van geld in een rechterlijk kader te krijgen. En zoals je in dit bericht kunt lezen: soms worden de boefjes gepakt, ook met het gebruik van cryptocurrency’s.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...