Britse beurswaakhond waarschuwt na Bitcoin dip: ‘Je kunt geld verliezen’

De Financial Conduct Authority betitelt bitcoin (BTC) als een zéér risicovolle belegging voor particuliere beleggers. Dat verklaart de Britse toezichthouder na de forse dip van de cryptomunt op zondag en maandagochtend.

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment 36,236.21USD. Dat is 1.43% lager dan 24 uur geleden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Britse beurswaakhond over bitcoin

Zondagochtend stond de koers nog boven de $41.000, om maandagochtend op een dieptepunt van $32.330 op de Bitstamp te belanden.

Een forse dip dus, maar niet ongewoon in de geschiedenis van de cryptomunt. De waarde van BTC gaat nu eenmaal over hoge pieken en diepe dalen.

In dit geval zagen voornamelijk miners hun kans schoon om BTC tegen een hoge spotprijs van de hand te doen. Dat leidde ook tot paniekverkoop van particuliere beleggers.

Het is terugkerend mechanisme in de bitcoin markt, maar voor de beginnende beleggers kan dat even wennen zijn.

Toezichthouders waarschuwen voor deze gevaren, wat ook hun publieke taak is. Ook in het Verenigd Koninkrijk vindt de FCA dat het risico “zeer hoog” is.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Particulieren moeten er rekening mee houden om hun geld te verliezen’.[/penci_blockquote]

De waarschuwing gaat niet zozeer om het primair kopen van bitcoin voor het stapelen van satoshi’s. De waakhond waarschuwt voor oplichters nu de prijs zo hoog staat. Met name aanbieders die vooraf een zéér hoog rendement voorschotelen via de telefoon of email.

De FCA noemt een aantal risicovolle kenmerken van de markt: géén consumentenbescherming, heftige koersschommelingen, complexe beleggingsproducten, géén transparante tarieven en misleidende marketing.

Licentie

Net zoals in Nederland zijn aanbieders op het eiland gereguleerd via anti-witwasregeling. Momenteel zijn er vier licenties verstrekt (waarvan twee voor Gemini), maar zijn er nog ruim 90 lopende aanvragen.

In Nederland zijn er 15 bedrijven die bitcoin mogen aanbieden volgens de geldende cryptowet uit mei 2020.

De prijs in euro:

Lees meer over:
beleggingBitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...