Britse centrale bank maakt $420 miljoen vrij om bitcoin in de gaten te houden

De Britse centrale bank wil meer controle op de industrie rondom bitcoin (BTC). De Bank of England (BOE) heeft $420 miljoen geregeld voor het toezicht op de crypto-industrie als geheel.

Volgens Bloomberg is dit budget bedoeld om de Prudential Regulation Authority (PRA) hun werk te laten doen. Dit geld moet de overheidsinstantie laten draaien tot februari 2023.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Extra controle

De toezichthouder wil meer dan 100 extra mensen aannemen. Het doel is helder: meer grip krijgen op de geldstromen en praktijken in de industrie.

De PRA wil onder andere meer informatie verzamelen van bedrijven die ‘iets met crypto doen’. Ook organisaties die van plan zijn de stap te zetten richting bitcoin moeten extra informatie leveren.

Het uitgangspunt van de Bank of England is er een die je kunt verwachten van de oudste centrale bank van de wereld. De bank wil grip houden op het monetaire beleid van de Britten. Ook stuurt de BOE regelmatig waarschuwingen voor de bitcoinmarkt de wereld in.

Zo waarschuwen de bankiers onder andere voor de mogelijke gevolgen voor het huidige financiële systeem. Vaak wordt dan de nadruk gelegd op stablecoins en tokens, maar ook bitcoin zou een gevaar zijn.

Verhoudingen op scherp

De Bank of England maakt zich zorgen over de industrie. Het is echter slechts een klein onderdeel van het totale financiële systeem. Naar schatting van de centrale bank zelf ligt de totale waarde van het financiële stelsel rond $460 biljoen.

Bitcoin is vergeleken met die markt nog een kleine jongen. Toch lijkt er wel wat veranderd. Regelgevers, bankiers en toezichthouders grijpen harder in dan ooit op het gebied van bitcoin.

In een bericht van IBM werd deze week werd duidelijk uitgelegd waarom centrale banken deze standpunten innemen: “Als je als centrale bank geen controle hebt over de waarde van de valuta die door je bevolking wordt gebruikt, kun je de inflatie of de veiligheid en stabiliteit van uw economische en financiële systemen niet langer controleren.”

In een wereld waar bitcoin groeit, worden centrale banken minder machtig.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...