Nederlandse bank failliet verklaard, 23.000 klanten gered door depositogarantiestelsel

De Amsterdam Trade Bank (ATB) is failliet verklaard. De curator vertelt dat de Britse en Amerikaanse sancties ertoe leidden dat de bank in de problemen kwam.

Bank failliet

ATB is de Nederlandse dochteronderneming van de Russische Alfa Bank. Naar verluidt had ATB duizenden klanten, zoals te lezen is op de website van De Nederlandsche Bank:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“ATB is actief in Nederland sinds 1994. De bank heeft ruim 23.000 particuliere rekeninghouders, van wie het merendeel woonachtig is in Nederland. Bijna 6.000 klanten wonen in Duitsland.”

Zijn al deze klanten hun geld nu kwijt? Nee, niet alles. Duizenden van hen kunnen een ton aan spaargeld terugkrijgen via het Nederlandse depositogarantiestelsel. Curator Van Hees vertelt dat ze alle mogelijkheden hebben onderzocht om de problemen ten gevolge van de sancties op te lossen. Dat is echter niet gelukt.

“Het totale door het depositogarantiestelsel gegarandeerde bedrag is ongeveer EUR 700 miljoen. (…) Het depositogarantiefonds dat sinds 2016 door de gezamenlijke banken in Nederland wordt opgebouwd heeft inmiddels een omvang heeft van meer dan EUR 3 miljard.”

Het is een praktijkvoorbeeld dat banken failliet kunnen gaan. Voor de jongere generatie klinkt dit misschien als iets nieuws, maar in 2008 was dit hét onderwerp van gesprek. Destijds ging het Amerikaanse Lehman Brothers failliet.

Bitcoin

Als gevolg van de kredietcrisis en het hinkende banksysteem, kwam Satoshi Nakamoto in de herfst van hetzelfde jaar met de whitepaper voor bitcoin. Hierin legde de bedenker van bitcoin uit dat het belangrijk is om een geldsysteem te hebben dat buiten banken om werkt.

Met de beruchte zin “Chancellor on brink of second bailout for banks” lanceerde Nakamoto de software op 3 januari 2009. Een nieuw tijdperk: banken waren niet meer per se nodig voor digitale betalingen (of geldcreatie).

Het was een antwoord op de moral hazard in het banksysteem: winsten werden privaat afgeroomd, terwijl verliezen vanuit de publieke sector afgedekt moesten worden. Zo ook nu; want de 700 miljoen uit het fonds is in Nederland een soort gemeenschappelijk goed.

Bitcoin biedt een alternatief, waarbij er géén tussenpersonen nodig zijn voor betalingen en waarbij centrale banken geen geld kunnen printen om bepaalde zaken te faciliteren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bankBitcoin nieuws