
Meta description: Britse rechter veroordeelt tweetal tot jarenlange celstraffen na crypto-fraude van 2 miljoen dollar. Welke les halen we hieruit?
Twee Britse mannen zijn veroordeeld tot celstraffen van ruim vijf jaar wegens grootschalige crypto-oplichting. Tussen 2017 en 2019 misleidden Raymondip Bedi en Patrick Mavanga zeker 65 mensen via nepbedrijven als CCX Capital en Astaria Group. De schade: meer dan 1,54 miljoen Britse pond (omgerekend 1,79 miljoen euro).
Maar het had makkelijk voorkomen kunnen worden, en dat is ook gelijk een grote les voor anderen.
‘Meedogenloze’ crypto-oplichting
De oplichters belden mensen koud op en loodsten ze naar in elkaar geflanste websites waar gouden bergen werden beloofd met crypto-investeringen. In werkelijkheid verdween het ingelegde geld linea recta in hun eigen zakken.
Raymondip Bedi and Patrick Mavanga have been sentenced to a combined total of 12 years for cold-calling victims to sell fake crypto investments, defrauding at least 65 investors.
Read more https://t.co/9Re7XaRFZJ #FinancialCrime #FraudPrevention #FinancialRegulation #Crypto pic.twitter.com/s7121kHXHk
— Financial Conduct Authority (@TheFCA) July 4, 2025
De Britse Financial Conduct Authority (FCA) noemde het “meedogenloos” en “doelbewuste fraude zonder enige spijt”.
De twee mannen werden voor het eerst aangeklaagd in april 2023. De FCA verklaarde in november vorig jaar dat Bedi schuld had bekend aan samenzwering tot fraude, witwassen van geld en samenzwering tot het overtreden van de Britse financiële wetgeving.
Ook Mavanga bekende schuldig te zijn aan samenzwering tot fraude en samenzwering tot het overtreden van financiële wetten. Daarnaast gaf hij toe in het bezit te zijn geweest van valse identiteitsdocumenten met een onrechtmatig doel.
De rechtbank in Londen rekende hard af met het duo. Mavanga kreeg zes jaar en zes maanden cel, onder meer vanwege het vernietigen van bewijsmateriaal. Bedi moet vijf jaar en vier maanden brommen. Beiden werden ook veroordeeld voor witwassen en het bezit van valse documenten.
Volgens de rechter reden ze “als een koets door het Britse toezichtssysteem heen”.
Let op met wie je zaken doet
‘’Controleer altijd of een aanbieder een vergunning heeft,’’ luidt het advies van de Britse toezichthouder.
De oplichters deden alsof ze werkten voor betrouwbare bedrijven met de juiste papieren, maar dat was klinkklare onzin. En daar hadden gedupeerden eigenlijk makkelijk achter kunnen komen
Iedereen kan namelijk snel checken of een partij een vergunning heeft bij de nationale toezichthouder.
Binnen de Europese Unie worden crypto-bedrijven nu verplicht om over een MiCA-licentie te beschikken. De Europese Autoriteit voor Effecten en Marketen (ESMA) beheert een lijst, die wekelijks wordt bijgewerkt, waar alle geregistreerde crypto-dienstverleners op te vinden zijn. Zo weet je in een paar tellen of je je zuurverdiende centen kunt toevertrouwen aan een bedrijf.
Oplichting ligt altijd op de loer in cryptoland en oplichters worden steeds slimmer. Misleidende websites zijn vandaag de dag niet meer van echt te onderscheiden. Als investeerder moet je dus altijd scherp blijven: Stuur nooit zomaar geld op, check alles dubbel en klik niet blind op linkjes.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
