Britse denktank opgericht tegen invoering CBDC

In Engeland is er een campagne gestart tegen centrale bankengeld. De groep wil meer bewustzijn creëren over de implicaties van dit nieuwe type digitaal geld.

Anti-CBDC campagne

De U.K. Tax Reform Council uit zich tegen het plan van de Bank of England om een Central Bank Digital Currency (CBDC) te introduceren. De non-profitorganisatie waarschuwt dat het de privacy van het individu ernstig kan schaden. Volgens hen kan het tevens leiden tot ingrijpende wijzigingen in het belastingstelsel.

De Tax Reform Council is van mening dat de implementatie van een CBDC zou leiden tot meer overheidstoezicht, meer inmenging van de belastingautoriteiten en een verhoogd risico op cyberaanvallen.

De denktank sluit zich aan bij de Britse bitcoin community. Deze groep spreekt zich net zo hard uit tegen CBDC’s. Jordan Walker, medeoprichter van het Bitcoin Collective, vertelt het volgende:

“De lancering van CBDC’s in het Verenigd Koninkrijk gevaarlijk is op een aantal fronten. We gaan meer controle over ons geld overdragen aan de overheid en de centrale bank.”

“Dit verbindt het monetaire systeem nog nauwer met het politieke systeem dat in het verleden voor aanzienlijke problemen heeft gezorgd. In plaats daarvan zouden we moeten streven naar het scheiden van geld en politiek.”

De adviesraad van de denktank bestaat niet zomaar uit een groepje hobbyisten. Onder andere economen Patrick Minford, Julian Jessop en John Chown hebben zich aangesloten bij de beweging.

Ze verklaren dat “de beslissing van de Bank of England om een Britse CBDC na te streven een aantal zeer reële zorgen oproept.” De groep wil het bewustzijn rondom dit thema vergroten.

De Britste overheid stoomt intussen verder met hun plannen. Onlangs plaatsten ze nog een oproep op een vacaturebank. Ze zochten een Head of Central Bank Digital Currency. Het ministerie van Financiën en de Bank of England zijn hard bezig om een team samen te stellen om de digitale pond te kunnen realiseren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDC