Verenigd Koninkrijk wil met nieuwe afdeling cryptomisdaad aanpakken

De Britse National Crime Agency (NCA) heeft een speciale tak opgericht die zich gaat richten op misdaad met cryptovaluta.

Cryptotak

Het krijgt de naam National Cyber Crime Unit Crypto Cell. De NCA maakt bekend dat het team bestaat uit vijf officieren die vanuit de het cybercrime team NCCU werken. Een woordvoerder vertelt dat dit nieuwe team laat zien dat de NCA crypto-criminaliteit wil bestrijden en cryptovaluta wil reguleren.

Dat blijkt uit een recente vacature. De overheidsorganisatie is van plan om ‘proactief de leiding’ te nemen bij het identificeren van mogelijke doelwitten voor verder onderzoek. Daarnaast willen ze hulp bieden bij lopende en toekomstige onderzoeken waar expertise in de analyse van geldstromen met cryptocurrency’s is vereist.

Volgens de woordvoerder van de NCA komt het vaak voor dat cryptovaluta worden gebruikt bij online criminaliteit.

Opmerkelijk genoeg kwam het Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) onlangs met een andere conclusie. Zij zagen vooral dat bitcoin níet populair was voor criminele transacties op Telegram. Hierover kun je meer lezen op Bitcoin Focus.

Forensisch onderzoek

Terug naar het Verenigd Koninkrijk. De overheidsdienst accepteert sollicitaties voor de nieuwe functie tot uiterlijk 10 januari. Je moet ervaring hebben in forensisch blockchainonderzoek. Mocht je worden aangenomen, dan kun je een salaris verwachten van $48.200 tot $52.400 per jaar.

Het Britse parlement heeft in september de Economic Crime and Corporate Transparency Bill aangenomen. Dit gaf de politiemacht een bredere reikwijdte om misdaad met cryptocurrency’s aan te pakken.

Bovendien verhoogde de National Crime Agency het bedrag dat ze aan cryptovaluta in beslag namen tot ongeveer £27 miljoen voor het fiscale jaar 2021-22. Het jaar ervoor was dat nog … nul.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!