Britse politie neemt 1,6 miljard aan bitcoin in beslag in omvangrijke fraudezaak

Het Britse politie heeft meer dan 1,4 miljard pond (~1,6 miljard euro) aan bitcoin in beslag genomen in verband met een omvangrijke beleggingsfraude in China. Het gaat om één van de grootste bitcoin-inbeslagnames ooit.

Miljardenzaak

Dit is onthuld tijdens het proces van Jian Wen (42), die is beschuldigd van het witwassen van bitcoin namens haar voormalige werkgever, een vermeende voortvluchtige van de autoriteiten in Peking. Wen heeft niet schuldig gepleit.

In 2018 nam de politie vier afzonderlijke apparaten in beslag met meer dan 61.000 bitcoin uit een kluis en een woning waar Wen en haar toenmalige werkgever, Yadi Zhang, destijds woonden, zo blijkt dinsdag in het Southwark Crown Court. De waarde van de bitcoin op het moment dat alle cryptocurrency in juli 2021 door de politie is teruggevonden, bedroeg ongeveer £1,4 miljard.

Volgens de aanklager was de bitcoin afkomstig van beleggingsfraude die Zhang pleegde in China tussen 2014 en 2017. Zhang, wiens echte naam Zhimin Qian is, is ervan verdacht ongeveer £5 miljard te stelen van meer dan 128.000 investeerders. Vervolgens heeft hij het geld omgezet in bitcoin en in 2017 onder een valse identiteit naar Londen gevlucht. Maar nu is ze ook uit het Verenigd Koninkrijk ontvlucht en nog steeds spoorloos.

Wen wordt ervan beschuldigd te hebben geholpen bij het omzetten van een deel van Zhang’s bitcoin in cash, sieraden en andere luxe goederen, en ook onroerend goed.

Woning van 12,5 miljoen pond

Volgens Gillian Jones, raadsman voor het Crown Prosecution Service, probeerde Wen in 2018 namens Zhang een Londense woning ter waarde van £12,5 miljoen te kopen via het advocatenkantoor Mishcon de Reya. De aankoop mislukte omdat het advocatenkantoor de bron van de bitcoin niet kon verifiëren, zo hoorde de jury. In oktober dat jaar bevroor de politie het geld in Wen’s klantenrekening bij Mishcon.

Wen verhuisde in 2007 van China naar het Verenigd Koninkrijk en verkreeg in 2018 het Britse staatsburgerschap. Ze omschrijft zichzelf als de “verzorger” van Zhang en beweert dat alle bitcoin van Zhang afkomstig was van legitieme zakelijke activiteiten, aldus Jones. Maar Jones beweert ook dat Wen als geldezel fungeerde om “Ms Zhang op de achtergrond te houden”.

“Miss Wen kreeg toegang tot de wachtwoorden en wachtwoordzinnen en daarmee tot de laptops met de bitcoin, maar ook met toegang tot de opslagplaats van de laptops,” zegt Jones.

Voor haar ontmoeting met Zhang in 2017 werkte Wen in afhaalrestaurants in China, zo blijkt uit de rechtbank. Het proces is nog niet ten einde.

Lees meer over:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...