Britse reclamewaakhond wil ‘misleidende’ bitcoin advertenties aanpakken

De ASA (Advertising Standards Authority) gaat
‘misleidende reclame’ voor beleggingen in cryptocurrency’s
aanpakken, zo meldt de Financial Times vandaag.

Reclamewaakhond pakt bitcoin advertenties aan

De reclamewaakhond in het Verenigd Koninkrijk moet, aangewezen door de overheid, beoordelen of reclames voldoen aan bepaalde voorwaarden en richtlijnen. Zo moet misleiding van bepaalde risicovolle producten voorkomen worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cryptocurrency’s worden ook geclassificeerd als zeer risicovol voor klanten met te weinig financiële kennis. Met name de plotse koersschommelingen zijn een doorn in het oog van de toezichthouder.

‘Het is voor ons een zeer hoge prioriteit’, zegt Miles Lockwood, die de klachtenafdeling bij de ASA leidt. ‘Zodra we misleidende advertenties vinden, dan treden we hier hard en snel tegen op’. Cryptovaluta zijn een ‘rode vlag’ als het adverteren aankomt. Adverteerders moeten rekening houden met waarschuwingen en het plaatsen van disclaimers bij hun uitingen.

Collega toezichthouder Financial Conduct Authority was eerder klip en klaar over beleggen in cryptocurrency’s of andere varianten: ‘Wees bereid om al uw geld te verliezen’.

Luno

Het bericht komt niet als een totale verrassing. In mei dit jaar stak de
ASA al een stokje voor reclames in de openbare ruimte van bitcoin
broker Luno.
De broker, inmiddels onderdeel van de Digital Currency Group, bond vervolgens in en trok de reclames in. Wel zei ceo Marcus Swanepoel destijds: ‘Eerlijk gezegd waren we onder de indruk dat deze advertenties oké waren’.

Bovendien is er eerder een samenwerkingsverband opgericht onder de naam The Cryptoassets Taskforce, met daarin leden van het ministerie van Financiën, de Financial Conduct Authority en de Bank of England. Al in 2018, na de hype van 2017, is het bestrijden van misleidende advertenties uitgeroepen tot één van de prioriteiten van deze taskforce.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom
dan eens langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android
Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...