Britten focussen regulering op stablecoins en niet zozeer op Bitcoin

De toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk wil stablecoins gaan reguleren, maar cryptovaluta zoals Bitcoin vallen voorlopig buiten de scope. Persbureau Reuters citeert John Glen, de minister van Financiën in het land. ‘We willen een gelijk speelveld creëren’.

Britse minister over stablecoins

Nu het eiland bestuurlijk is losgeweekt van het Europese vasteland zal het ook op eigen houtje regels moeten bedenken voor zogenaamde cryptocurrency’s en digitale assets. Ze zal daarbij meekijken hoe de Europese Unie nieuwe munten aan wilt pakken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Denk aan synthetische dollars zoals Tether USDT en USDC, maar ook Diem, de betaalmunt in spe van techgigant Facebook. En dan wil Europa, maar ook het Verenigd Koninkrijk een eigen digitale variant van hun euro en pond maken.

Het idee is dat centrale banken een dominantere positie in de markt krijgen en dat burgers ook een bankrekening aanhouden bij een centrale bank. Hoe dat in de praktijk moet gaan uitpakken, is onbekend. Maar overheden zetten in navolging van China in stevig in op digitale, centrale bankmunten.

Volgens Glen is het belangrijk dat er geen ongelijk speelveld ontstaat tussen de diverse initiatieven. Hij verwijst daarbij impliciet naar een Facebook, die 2,7 miljard actieve gebruikers per maand heeft. De Diem stichting wil via Zwitserland hun munt gaan uitgeven.

John Glen waarschuwt:

‘De kans is aanwezig dat sommige bedrijven direct dominantie krijgen op deze nieuwe geldmarkt omdat ze direct op hun sociale media inpluggen. We denken dat ingrijpen in de grotere cryptomarkt minder nodig is.”

Stablecoins

Stablecoins worden net zoals Bitcoin uitgegeven op de blockchain, maar de onderliggende waarde is gedekt door traditionele munten zoals de dollar, euro en pond. Een munt als Tether USDT is in kort tijdsbestek uitgegroeid tot een lieveling van de markt. Handelaren gebruiken USDT om in – en uit Bitcoin te stappen. Maar het is vooral een ‘industrie’-wisselmunt, niet een middel om mee te betalen.

Volgens Glen wil de Britse overheid innovatie niet dwarsliggen en staat daarom open voor nieuwe technologieën zoals de onderliggende proof-of-work technologie bij Bitcoin.

‘We hebben nu een grote kans om onze financiële diensten een stuk efficiënter te maken en uiteindelijk moet de consument daarvan de vruchten plukken’.

Het land gaat ook géén e-money licentie vragen van bedrijven die een stablecoin op de markt willen brengen. Bijvoorbeeld creditcardmaatschappijen hebben een dergelijke licentie nodig om draadloos betalen mogelijk te maken.

De regulering van stablecoins staat ook weer los van toezicht op bitcoin bedrijven. Net zoals in Nederland moeten bitcoin wisselkantoren in Engeland een licentie aanvragen. Momenteel zijn er slechts vier licenties verstrekt, maar zijn er nog tientallen lopende aanvragen bij de Financial Conduct Authority.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Verenigd Koninkrijk

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

Nieuws
Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

Nieuws
Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

Nieuws
“Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

Gidsen
El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

Lees meer