Bullish: “HODL-waves en accumulatie-gedrag bitcoiners wijzen op bodem”

De bitcoin blockchain maakt het mogelijk om de asset bitcoin tot in detail te analyseren. Daarmee pak je uiteraard niet alles mee, want er zijn ook mensen die bitcoin kopen en verkopen bij beurzen, maar voor een deel van de markt is het op deze manier mogelijk om een analyse te maken.

Korte en lange termijn golven

Met de HODL-waves is het mogelijk om in kaart te brengen hoe lang bepaalde delen van de supply al stilstaan. Wat je vaak ziet tijdens een bullmarkt is dat een relatief groot deel van de supply maximaal 6 tot 12 maanden op hetzelfde adres heeft gestaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bullish:

Tijdens de eerste piek van de bullrun van 2021 stond bijna 45 procent van alle bitcoin voor maximaal 6 tot 12 maanden op hetzelfde adres. Dit komt omdat veel doorgewinterde hodlers hun bitcoin op dit momenten verkopen.

Bullish:

Als we de langere termijn HODL-waves erbij pakken, zien we inderdaad het tegenovergestelde beeld. Terwijl de prijs stijgt, zakt het aantal bitcoin dat al lange tijd op hetzelfde adres staat flink omlaag.

Aan het einde van de bullmarkt en het begin van de bearmarkt zien we dat de HODL-waves weer aan een stijging beginnen. Op het moment van schrijven staan ruim 66 procent van alle bitcoin al meer dan 1 jaar op hetzelfde adres, een teken dat het HODL-leger weer in de accumulatiemodus is.

Accumulatie is begonnen

Dat de accumulatie-fase van de markt is aangebroken zien we ook aan het aantal adressen met meer dan 1 bitcoin, dat sinds het starten van de vorige bullmarkt weer flink in de lift zit. Vooral sinds de voorlopige bodem van 17.600 dollar van 18 juni 2022 vertoont deze metric een behoorlijke stijging.

Bullish:

Vanaf 18 juni tot en met nu zijn er ongeveer 40.000 wallets met tenminste 1 bitcoin bij gekomen. Dat geeft aan dat het vertrouwen in bitcoin voor de lange termijn stijgt en mensen hun reserves weer aanvullen in aanloop naar een volgende bullmarkt.

Dat wil overigens niet zeggen dat de bullmarkt ieder moment kan beginnen, maar vooral dat het vanaf hier lastiger is voor de koers om een nieuwe bodem te maken. Er worden tegen de huidige koersen simpelweg teveel bitcoin ingekocht om een nieuwe flinke correctie te veroorzaken, wat ook de enorme stabiliteit van de afgelopen weken rond de 19.000 dollar verklaart.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....