Man (34) opgepakt wegens ransomware, 719 bitcoin in beslag genomen

hack

Een verdachte van een ransonware aanval is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Bij de Canadese man van 34 jaar is 719 bitcoin in beslag genomen, omgerekend ruim 28 miljoen dollar aan waarde.

Dat blijkt uit dit persbericht van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sebastien Vachon-Desjardins uit Quebec wordt verdacht van het uitvoeren van enkele ransomware aanvallen tussen april en december 2020.

VS heet om de uitlevering gevraagd om de universiteit van San Francisco één van de doelwitten van de aanvallen was. Volgens de Toronto Sun heeft de universiteit 1,1 miljoen dollar afgerekend om weer toegang tot krijgen tot hun data.

Vachon-Desjardins is volgens de krant een computertechnicus in dienst van de Canadese overheid. Na zijn arrestatie vorig jaar is hij uit zijn functie ontheven.

Hij zou gebruik hebben gemaakt van zogenaamde NetWalker-ransomware, een ransomware-as-service variant, gericht op publieke organisaties zoals universiteiten, gemeenten en ziekenhuizen. Naast de 719 bitcoin is er ook 790.000 dollar aan cash in zijn huis aangetroffen.

De FBI doet nader onderzoek naar de zaak, waarna een officiële eis vanuit het openbare aanklager tegen de man volgt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...