Medeoprichter van beruchte bitcoinbeurs bekent schuld in Amerika

Samuel Reed heeft schuld bekend in een rechtszaak tegen de Amerikaanse staat. De mede-oprichter van BitMEX pleit schuldig in de zaak over het schenden van de Amerikaanse Bank Secrecy Act.

Reed moet een boete van $10 miljoen betalen en hij krijgt maximaal 5 jaar gevangenisstraf.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

strafrechtelijke boete van $ 10 miljoen - maximale straf van 5 jaar gevangenisstraf - een eventuele veroordeling van de verdachte wordt bepaald door de rechter

BitMEX en rechtszaken

In oktober 2020 werden de drie oprichters van BitMEX en hun eerste werknemer Greg Dwyer aangeklaagd door het OM in de Verenigde Staten. De groep wordt verdacht van het illegaal aanbieden van derivaten aan Amerikaanse klanten, het faciliteren van witwassen via de cryptobeurs en het accepteren van Iraanse klanten. Dat laatste mocht niet, vanwege sancties tegen het regime.

Het bedrijf BitMEX betaalde onlangs $100 miljoen in een schikking. Maar de drie mede-oprichters hebben inmiddels alle drie verschillende bekentenissen afgelegd.

"Samuel Reed heeft zich nu aangesloten bij zijn mede-oprichters, Arthur Hayes en Benjamin Delo, door toe te geven dat ze BitMEX ertoe hebben aangezet om criminele overtredingen te begaan van de anti-witwaswetten die gelden voor financiële instellingen die actief zijn in de Verenigde Staten", zei advocaat Damian Williams. in een verklaring.

Het laatste 'slachtoffer' in deze zaak is dus Samuel Reed. Hij bekent dat hij de Amerikaanse Bank Secrecy Act heeft geschonden.

De Currency and Foreign Transactions Reporting Act van 1970 (ofwel Bank Secrecy Act) vereist dat Amerikaanse financiële instellingen Amerikaanse overheidsinstanties helpen bij het opsporen en voorkomen van het witwassen van geld. Het heeft dus weinig met secrecy (of geheimhouding) te maken, want Reed geeft toe dat hij heeft nagelaten crimineel geld op te sporen.

Een bedrijf die diensten levert aan Amerikanen (of sanctielijsten negeert), moet hieraan voldoen. De instanties van de Verenigde Staten grijpen ook in als je officieel gevestigd bent in een ander land, zoals BitMEX in dit geval was.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitMEXmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...