Canadees pensioenfonds steekt miljoenen in bitcoin bedrijf Celsius

Celsius weet 400 miljoen dollar (346 miljoen euro) op te halen, zo meldt de Financial Times vandaag.

Op het platform kunnen particulieren of bedrijven hun cryptocurrency's stallen en zij krijgen daar een rente voor terug tegen voorwaarden. Dat rentetarief kan oplopen tot 17%, waarmee het een serieus alternatief is voor een bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook kun je een lening afsluiten zodra je je bitcoin of andere cryptovaluta er als onderpand onderbrengt.

Celsius haalt geld binnen

CEO Alex Mashinsky zegt tegenover de Financial Times dat niet de 400 miljoen dollar het belangrijkste is.

'Belangrijker is de geloofwaardigheid van de mensen die achter deze kapitaalinjectie zitten'.

Leidende investeerders zijn WestCap, een fonds opgezet Laurence Tosi (Airbnb/Blackstone) en Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), qua grootte het tweede pensioenfonds van Canada.

In 2020 wist het bedrijf uit New York al 30 miljoen dollar op te halen met Tether als leidende investeerder.

Naar verluidt heeft de onderneming 1 miljoen klanten en 26 miljard dollar aan assets onder beheer.

Verdienmodel onder druk

Dit rente - en geldschietersmodel staat overigens in diverse Amerikaanse staten onder druk.

De autoriteiten in Amerika willen dat Celsius en ook concurrent BlockFi aan dezelfde regels gaan voldoen als financiële instellingen zoals banken en verzekeraars. Nu zijn ze in overtreding van de Securities Act uit 1932.

In het Verenigd Koninkrijk heeft Celsius haar deuren moeten sluiten. Ook in Kentucky, Texas, New Jersey en Alabama heeft de rentedienst tijdelijk moeten stopzetten.

Tether lening

Saillant is bovendien de lening die Celsius sloot met Tether. Laatstgenoemde partij heeft 1 miljard dollar aan Celsius uitgeleend in ruil voor een onbepaalde hoeveelheid partij bitcoin als onderpand.

Het is deze creatieve financiële brei die buitenstaanders de wenkbrauwen doet fronsen.

Temeer omdat het lijkt op praktijken die we kennen uit de 'oude' financiële wereld.

Maar in een nog ongereguleerde markt worden deze praktijken vooralsnog gedoogd, hoewel de regeldruk dus flink toeneemt voor partijen zoals Celsius en BlockFi.

En het lijkt een kwestie van tijd voordat ze een banklicentie in de wacht moeten slepen om te kunnen blijven opereren.

De investeerders lijken zich niet druk te maken. Tosi van WestCap zegt tegenover FT: '

Het is vrij gebruikelijk dat overheden marktleiders onderzoeken om hun eigen regels te verduidelijken. Dat is onderdeel van het proces om een nieuwe markt te reguleren.'

Tosi heeft naar eigen zeggen negen maanden onderzoek gedaan naar Celsius en geen onregelmatigheden of overmatige risico's kunnen vinden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...