Canadese bank bevriest $1,1 miljoen aan donaties, bitcoin biedt alternatief

De Toronto-Dominion Bank heeft twee particuliere bankrekeningen gesloten waarop 1,4 miljoen Canadese dollars ($1,1 miljoen) zijn gestort. Het geld is bedoeld om de truckers achter de Freedom Convoy demonstratie financieel te ondersteunen, zo meldt persbureau Reuters.

Freedom Convoy en donaties

Het is alweer de derde week van deze vrijheidsdemonstratie, waarbij de truckers zich verzetten tegen onder meer een verplichte coronapas om Amerika in te kunnen. De hotspots zijn hoofdstad Ottowa en bij de Ambassador Bridge tussen het Canadese Windsor en het Amerikaanse Detroit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De protestanten hebben minstens 10 miljoen dollar opgehaald via allerlei donatiekanalen, maar financiële instellingen steken er een stokje voor.

Zo ook de TD Bank, die nu via het Hooggerechtshof wil afdwingen om de ontvangen 1,1 miljoen dollar te bevriezen. Ook het terugsturen van het geld naar de donateurs wil de bank gaan dwarsbomen.

Het zijn donaties die via het platform GoFundMe zijn ontvangen of direct naar een bankrekening zijn gestuurd.

De organisatie achter de Freedom Convoy heeft via een advocaat aan Reuters laten weten gerechtelijke stappen te gaan ondernemen om deze donaties vrij te laten geven door de bank.

Onlangs verwijderde ook het platform GoFundMe de donatiepagina van het protestkonvooi. Op 4 februari j.l. stond de teller op 10 miljoen dollar aan donaties. GoFundMe zal de donaties wel terugbetalen aan de donateurs, die in GiveSendGo en in bitcoin een alternatief vonden.

Echter, het Hooggerechtshof van Ontario heeft bepaald dat de donaties moeten worden bevroren, iets waar GiveSendGo zich tegen gaat verzetten, getuige de onderstaande tweet.

Via het platform is er ook inmiddels 10 miljoen dollar (USD) opgehaald, zegt Wilson.

Het is onduidelijk hoe andere Canadese banken omspringen met de donaties.

Bitcoin donaties

Vanuit de bitcoin gemeenschap is er een eigen initiatief opgezet, waarmee al bijna 22 bitcoin is opgehaald, ruim 924.000 dollar tegen de huidige koers.

Een van de donateurs gaf zelfs 5 bitcoin in één keer als gift. Het geld wordt onder meer gebruikt voor het betalen van juridische kosten en andere organisatorische kosten zoals voedsel en onderkomen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanadadonatie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...