Canadese bitcoinbezitters zijn óf hoog- óf praktisch opgeleid

Uit een onderzoek van de Bank of Canada blijkt dat gemiddelde inwoner qua ‘literacy’ (of: geletterdheid) het minst geneigd zijn om bitcoin te kopen.

Canadese bitcoiners

De centrale bank van Canada heeft een nieuw rapport gepubliceerd over bitcoin in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit het rapport bleek dat ongeveer 13% van de Canadezen in 2021 bitcoin had. Opvallender was nog dat investeerders met een gemiddelde financiële kennis het minst geneigd zijn om bitcoin aan te schaffen.

Anders gezegd: de laagst opgeleiden (wat dat dan ook mag betekenen) en de hoger opgeleiden kopen sneller bitcoin dan de gewone man.

In 2018 tot 2020 had gemiddeld genomen nog 5% van de Canadezen bitcoin in bezit. De stijging naar 13% is naar verluidt grotendeels te danken aan de grotere beschikbaarheid van producten voor het kopen van bitcoin.

Ondertussen is ongeveer 90% van de Canadezen nu op de hoogte van het bestaan ​​van bitcoin. Dit brede bewustzijn is in lijn met onderzoeksresultaten van Grayscale van vorig jaar. Hieruit bleek dat 99% van de Amerikaanse investeerders bitcoin kent.

De kennis over de cryptovaluta zelf is een stuk lager. 40% van de respondenten die bitcoin heeft (en 66% die geen ‘sats’ hebben) geven aan een relatief laag kennisniveau te hebben. Ze denken bijvoorbeeld dat ‘bitcoin gedekt wordt door de overheid’.

Bij dit soort stellingen kon de Bank of Canada in kaart brengen hoe het kennisniveau er voor stond. In de jaren ervoor was deze crypto-geletterdheid nog 30%.

‘Technologie’

De reden waarom men bitcoin heeft, heeft te maken met het moment waarop ze instapten. Zij die na 2019 voor het eerst bitcoin aanschaften, deden dit omdat ze geïnteresseerd zijn in de ‘nieuwe technologie’.

De meer geroutineerde langetermijnhouders voelen zich vooral aangetrokken tot bitcoin vanwege een gebrek aan vertrouwen in de overheid.

De mediane bitcoiner heeft 500 Canadese dollars in bitcoin zitten, terwijl voor 70% dit minder dan $5.000 CAD is.

Tot slot hadden Canadezen met een lage financiële kennis in 2021 een kans van 15,6% om bitcoin te bezitten. Een vergelijkbaar cijfer werd echter gevonden bij hooggeletterde beleggers, namelijk 14,7%. Dit is een groot verschil met de ‘gemiddelde burger’, waar slechts 8,8% van bitcoin heeft.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanada