Spaanse cryptosteekproef: minder dan 7% heeft bitcoin of altcoins

De Spaanse toezichthouder, de National Securities Market Commission (CNMV), schat dat 6,8% van de volwassen bevolking van Spanje een deel van hun vermogen in cryptocurrency’s heeft zitten.

Spaanse cryptosteekproef

Je zou de toezichthouder kunnen vergelijken met de Nederlandse AFM, toezichthouder van de financiële markten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De CNMV deed onderzoek onder 1500 Spaanse volwassenen. Uit deze streekproef kwam naar voren dat voornamelijk de hogere inkomensklasse de weg naar bitcoin weten te vinden. De Zuid-Europeanen met een lager salaris vinden cryptovaluta niet zo aantrekkelijk.

Naar schatting heeft 6,8% van de 50 miljoen inwoners al bitcoin of altcoins gekocht.

De kans is groot dat je een jonge, goed opgeleide en goedbetaalde individu tegenkomt die cryptovaluta heeft. Bijna 36% van de 35- tot 44-jarigen heeft bitcoin of altcoins. In de groep van 55- tot 70-jaar is dit slechts 7%.

Mensen met een universitaire diploma op zak zijn eerder nocoiner-af (43%) dan Spanjaarden zonder een soortgelijk diploma (28%).

De meeste HODLers zijn te vinden in de groep met een flink salaris en een stabiele baan. De CNMV schrijft dat 41% van degenen met een maandsalaris van meer dan 3.000 euro al in de cryptomarkt zijn gestapt. Van Spanjaarden die minder dan 1.000 euro verdienen, heeft slechts 10,7% cryptovaluta in kas.

Daarnaast is 66% man en 34% van de cryptobezitters uit de steekproef vrouw.

Spanje loopt achter

Spanje loopt qua adoptie flink achter op landen zoals de VS en het VK, waar een adoptiegraad van respectievelijk 20% en 18%. Nederland schommelt er ergens tussenin.

Onderzoeksbedrijf Multiscope kwam in het recente jaarlijks onderzoek uit op een adoptiegraad van 12%. Dat is de conclusie nadat ze 4000 mensen ondervroegen. Volgens de schatting hebben zo’n 1,9 miljoen mensen in Nederland cryptomunten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!