Cathie Wood: SEC gaat enkele bitcoin ETF’s tegelijkertijd goedkeuren

Cathie Wood voorspelt dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegelijkertijd meerdere spot bitcoin exchange traded funds (ETF's) gaat goedkeuren. Ze doet haar uitspraken tijdens een interview met persbureau Bloomberg.

Haar investeringsverhikel, ARK Investment Management, is één van de vele bedrijven die manieren zoeken om Amerikaanse investeerders blootstelling aan bitcoin te bieden via ETF's.

Wood denkt dat de Amerikaanse effectentoezichthouder "meer dan één [ETF] tegelijk" gaat goedkeuren. ARK Investment Management heeft in juni een aanvraag voor een spot bitcoin ETF ingediend, nadat de aanvraag was gewijzigd om een surveillance-sharing overeenkomst op te nemen.

Wood's opmerkingen lijken op een voorstel van Grayscale. Dat is het bedrijf dat momenteel de SEC aanklaagt omdat ze hun bitcointrust nog niet kunnen omzetten in een spot bitcoin ETF. In juli diende het juridische team van Grayscale een brief in bij de SEC waarin het de toezichthouder verzocht om alle voorgestelde spot bitcoin ETF's tegelijk goed te keuren om te voorkomen dat de ene een voordeel heeft ten opzichte van de andere.

Dat is bijvoorbeeld het geval in Canada waar de Purpose ETF de eerste en nog steeds het grootste bitcoinfonds is.

Tot nu heeft de SEC nog nooit een spot ETF goedgekeurd, met bitcoin of een andere cryptomunt als onderliggende waarde. Sinds vorig jaar zijn er wel bitcoin futures ETF's toegestaan. Momenteel heeft de SEC bitcoin spot ETF-aanvragen ontvangen van Invesco, BlackRock, Valkyrie, VanEck, Wisdom, Fidelity en ARK Invest.

Wood verwacht dat de deadline voor de spot BTC ETF-aanvraag van ARK Invest door de SEC zal worden verlengd. De Amerikaanse financiële toezichthouder heeft tot 13 augustus de tijd om de huidige aanvraag van ARK goed te keuren, af te wijzen of uit te stellen door middel van een verlenging. Aangezien ARK de documenten in mei 2023 heeft ingediend, heeft de SEC maximaal 240 dagen, tot januari 2024, om een definitieve beslissing te nemen.

De race om een notering te krijgen voor dit type ETF in de Verenigde Staten staat in de belangstelling van velen in de crypto-industrie en - media, vooral na een aanvraag van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Toezichthouders in andere landen, waaronder Canada, hebben al vergelijkbare spot ETF-aanvragen van cryptobedrijven goedgekeurd.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...