Japan versnelt ontwikkeling digitale munt, hoogste prioriteit uit angst voor China

Volgens een artikel in Japan Today heeft de Bank of Japan (BoJ) de ontwikkeling van een Central Bank Digital Currency (CBDC) bovenaan het prioriteitenlijstje gezet. De BoJ is de centrale bank van het Aziatische land.

Volgens het rapport hopen ze dat hun digitale valuta soepel gaat werken in tijden van natuurrampen en stroomuitval. De wens naar zo’n CBDC kwam echter in een stroomversnelling vanwege een “vertraging van de wereldwijde productiviteit” als gevolg van de corona pandemie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Japan over digitaal bankengeld

Het rapport noemde nog een andere opmerkelijke reden voor de urgentie van een eigen CBDC: de dreiging van de aanstaande CBDC van China. Het rapport schrijft:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De mogelijkheid om deze valuta op het internationale toneel te laten gelden, maakt China ​​koploper in de race om digitale valuta. Als een digitale yuan, die momenteel wordt getest, algemeen aanvaard zou worden, zal dit de handel stroomlijnen en de financiële inclusie vergroten.”[/penci_blockquote]

Het is onduidelijk wat precies de aanleiding is waarom de ambtenaren van de Bank of Japan plotseling deze hogere prioriteit hebben afgegeven. Het is algemeen bekend dat China al maanden bezig is met het testen van deze digitale yuan. Onlangs lekten er wel eerste beelden van de app uit.

In het rapport staat niets over een tijdspanne waarin bepaalde onderdelen van het Japanse project moeten zijn gespecificeerd.

Takeshi Kimura, de directeur van een afdeling van de BoJ, vertelt aan een lokale krant dat ze bezig zijn met de voorbereidende fase van de ontwikkeling van de CBDC. Hij merkt ook op ze andere elektronische betalingen via CBDC’s zullen remmen. Ook benadrukt hij dat deze digitale yen het contant geld zal vervangen.

Tot dusverre is het contant geld dat in Japan in omloop is goed voor 20 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Betalingen met creditcards maken ongeveer 17 procent van de transacties uit.

Focus niet op Bitcoin

De financieel waakhond van het land liet eerder deze maand al weten dat ze Bitcoin geen ruimte gaan geven, en dat de aandacht vol naar digitaal centrale bankengeld komt.

Ryozo Himino is vorige maand aangesteld als nieuwe commissaris van de Japanse AFM. Hij is van mening dat deregulering van digitale activa zoals Bitcoin de technische innovatie niet zal helpen.

Daarmee slaat Japan dezelfde weg in als Nederland. Waar Wopke Hoekstra, vermoedelijk op aandringen van Europa, wél heil ziet in een ‘digitale euro’ drukte hij de Bitcoin industrie de kop in met een te strenge implementatie van de AMLD5 regelgeving (die eveneens vanuit Europa is opgelegd).

Opmerkelijk genoeg is juist het Bitcoin maximalisme in Japan aan het toenemen. Volgens een onderzoek is de dominantie van Bitcoin gestegen naar 87%, terwijl dat in het verleden door het grote aandeel van Monacoin en Ripple enorm veel lager was.

CBDC

Tot slot is het goed om te eindigen met een disclaimer over deze CBDC’s. Want waar digitale bankengeld misschien wel ergens voordelen heeft, heeft het (zeker vanuit een Bitcoin-bril gekeken) ook nadelen:

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens gezellig langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
CBDCJapan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

bitcoin kopen beste manieren om geld te verdienen met crypto Nieuws
Stijging in Open Interest en Handelsvolumes van Bitcoin en Ethereum Futures Markeert Nieuwe Dynamiek in de Markt

De cryptomarkt maakt een significante groei door, met name in de futuresmarkt voor Bitcoin (BTC)...

Nieuws
Deze 2 cryptobeurzen profiteren van schikking bij Binance

Coinbase en Bybit profiteren van de onrust bij concurrent Binance en hebben aanzienlijke marktaandelen gewonnen....

Nieuws
Cristiano Ronaldo betrokken bij rechtszaak om $1 miljard door samenwerking met Binance

Cristiano Ronaldo is betrokken geraakt bij een juridische kwestie. Een class-action rechtszaak van 1 miljard...

GFY elon musk Nieuws
Kan Elon Musk Crypto Wederom Boosten – Tirade Zorgt Voor Pump Nieuwe Crypto GFY Token, Kan Dit Meme Coin Crypto Hype Ontketenen?

Elon Musk heeft het wederom voor elkaar gekregen een hoofdrol te verdienen op het cryptotoneel,...

Nieuws
Wetgevers waarschuwen voor uitrollen digitale pond

Britse wetgevers roepen op tot voorzichtigheid bij de invoering van de digitale pond in de...

Lees meer