Japan versnelt ontwikkeling digitale munt, hoogste prioriteit uit angst voor China

Volgens een artikel in Japan Today heeft de Bank of Japan (BoJ) de ontwikkeling van een Central Bank Digital Currency (CBDC) bovenaan het prioriteitenlijstje gezet. De BoJ is de centrale bank van het Aziatische land.

Volgens het rapport hopen ze dat hun digitale valuta soepel gaat werken in tijden van natuurrampen en stroomuitval. De wens naar zo’n CBDC kwam echter in een stroomversnelling vanwege een “vertraging van de wereldwijde productiviteit” als gevolg van de corona pandemie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Japan over digitaal bankengeld

Het rapport noemde nog een andere opmerkelijke reden voor de urgentie van een eigen CBDC: de dreiging van de aanstaande CBDC van China. Het rapport schrijft:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De mogelijkheid om deze valuta op het internationale toneel te laten gelden, maakt China ​​koploper in de race om digitale valuta. Als een digitale yuan, die momenteel wordt getest, algemeen aanvaard zou worden, zal dit de handel stroomlijnen en de financiële inclusie vergroten.”[/penci_blockquote]

Het is onduidelijk wat precies de aanleiding is waarom de ambtenaren van de Bank of Japan plotseling deze hogere prioriteit hebben afgegeven. Het is algemeen bekend dat China al maanden bezig is met het testen van deze digitale yuan. Onlangs lekten er wel eerste beelden van de app uit.

In het rapport staat niets over een tijdspanne waarin bepaalde onderdelen van het Japanse project moeten zijn gespecificeerd.

Takeshi Kimura, de directeur van een afdeling van de BoJ, vertelt aan een lokale krant dat ze bezig zijn met de voorbereidende fase van de ontwikkeling van de CBDC. Hij merkt ook op ze andere elektronische betalingen via CBDC’s zullen remmen. Ook benadrukt hij dat deze digitale yen het contant geld zal vervangen.

Tot dusverre is het contant geld dat in Japan in omloop is goed voor 20 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Betalingen met creditcards maken ongeveer 17 procent van de transacties uit.

Focus niet op Bitcoin

De financieel waakhond van het land liet eerder deze maand al weten dat ze Bitcoin geen ruimte gaan geven, en dat de aandacht vol naar digitaal centrale bankengeld komt.

Ryozo Himino is vorige maand aangesteld als nieuwe commissaris van de Japanse AFM. Hij is van mening dat deregulering van digitale activa zoals Bitcoin de technische innovatie niet zal helpen.

Daarmee slaat Japan dezelfde weg in als Nederland. Waar Wopke Hoekstra, vermoedelijk op aandringen van Europa, wél heil ziet in een ‘digitale euro’ drukte hij de Bitcoin industrie de kop in met een te strenge implementatie van de AMLD5 regelgeving (die eveneens vanuit Europa is opgelegd).

Opmerkelijk genoeg is juist het Bitcoin maximalisme in Japan aan het toenemen. Volgens een onderzoek is de dominantie van Bitcoin gestegen naar 87%, terwijl dat in het verleden door het grote aandeel van Monacoin en Ripple enorm veel lager was.

CBDC

Tot slot is het goed om te eindigen met een disclaimer over deze CBDC’s. Want waar digitale bankengeld misschien wel ergens voordelen heeft, heeft het (zeker vanuit een Bitcoin-bril gekeken) ook nadelen:

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens gezellig langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
CBDCJapan