Japan wil Bitcoin geen ruimte geven, zet vol in op digitale bankengeld

Japan heeft geen plannen om de regulering omtrent de handel van Bitcoin bij te schaven. Dat zegt een commissaris van de Financial Services Agency (FSA).

Hij voegde er aan toe dat het niet nodig is om cryptovaluta te promoten, maar dat het juist een must is om aan Central Bank Digital Currencies (CBDC) te gaan werken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in Japan

Het nieuwe hoofd van de financiële waakhond van Japan zei gisteren dat er meer aandacht moet zijn voor dit digitale centrale bankengeld, in plaats van de promotie van cryptocurrencies (zoals Bitcoin) die niet aan fiat zijn gekoppeld.

Ryozo Himino werd vorige maand aangesteld als nieuwe commissaris van de Japanse FSA. Hij is van mening dat deregulering van digitale activa zoals Bitcoin de technische innovatie niet zal helpen.

Daarmee slaat Japan dezelfde weg in als Nederland. Waar Wopke Hoekstra, vermoedelijk op aandringen van Europa, wel heil ziet in een ‘digitale euro’ drukte hij de Bitcoin industrie de kop in met een te strenge implementatie van de AMLD5 regelgeving (die eveneens vanuit Europa is opgelegd).

Terug naar Japan, want Himino vertelde aan Reuters dat als deregulering de ‘speculatieve handel’ verhoogt, dat niet de moeite waard zou zijn. Hij voegt eraan toe dat de FSA ‘niet van plan was om speciale stappen te ondernemen om cryptocurrencies te promoten’.

‘War on cash’

Wel moet Japan volgens hem goed gaan nadenken voordat ze een digitale valuta vanuit de centrale bank gaan uitgeven. Het heeft volgens hem namelijk een aantal voordelen maar ook nadelen en tekortkomingen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta zou het land bijvoorbeeld meer flexibiliteit bieden in zijn monetair beleid. Daartegenover staat het gevaar dat het een stap in de richting wordt van het indammen van de privacy van de gebruiker.[/penci_blockquote]

En als het kan, moet er ook een beetje haast achter zo’n CBDC komen, schrijft de financieel toezichthouder. “Door het coronavirus zou het volgens hem zomaar kunnen zijn dat we naar een samenleving gaan zonder contant geld.”

Himino was vorig jaar voorzitter van het G20-debat over het reguleren van cryptocurrencies.

Vorige maand zei Takeshi Kimura, directeur van de centrale bank, dat de besprekingen over een digitale yen “voorbij de voorbereidende fase” zijn. Hij voegde er toen aan toe dat een CBDC een topprioriteit is voor het land.

Bitcoin versus CBDC

Daarmee sluiten ze aan in de rij met tal van landen die wereldwijd onderzoek doen naar dit digitale centrale bankengeld. Ook Nederland oriënteert zich op dit thema. China is koploper wat betreft de ontwikkeling, gevolgd door Zweden en Tunesië.

De Bank of Korea deelde een aantal maanden geleden hun bevindingen over een CBDC. En waar digitale bankengeld misschien wel ergens voordelen heeft, heeft het (zeker vanuit een Bitcoin-bril gekeken) ook nadelen:

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens langs in een van onze Telegram chats.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCJapan