Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

CBS-cijfers tonen 4,1% inflatie: is Bitcoin het antwoord?

Inflatie in Nederland stijgt naar 4,1% volgens CBS: kan bitcoin helpen? 161

 

De inflatie in Nederland is in april gestegen naar 4,1%. Terwijl voedsel duurder wordt en koopkracht afneemt, wint Bitcoin aan aantrekkingskracht als inflatiehedge.

CBS-cijfers tonen brede prijsstijgingen

Volgens de snelle raming van het CBS lag de inflatie in maart nog op 3,7%. De prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen met 7,2% op jaarbasis. Ook diensten als horeca, zorg en overheidsvoorzieningen werden 5,6% duurder. Ten opzichte van maart namen de consumentenprijzen met 1,0% toe.

De Europese geharmoniseerde inflatie (HICP) kwam eveneens uit op 4,1%. Energieprijzen daalden opnieuw licht, maar dempten het totaal nauwelijks.

Stijgende prijzen drukken koopkracht

Vooral huishoudens met een lager of middeninkomen worden geraakt. Voedsel is een dagelijkse uitgave en de prijsstijging van 7,2% zet directe druk op het budget van consumenten. In combinatie met duurdere diensten nemen de vaste lasten toe, terwijl lonen niet in hetzelfde tempo stijgen.

De koopkracht komt hierdoor onder druk te staan, wat ook merkbaar is in het consumptiegedrag: minder vaak uit eten, minder luxeproducten en vaker kiezen voor aanbiedingen. De maand-op-maand stijging van 1% wijst bovendien op een versnellend prijsniveau, iets wat ook de komende maanden kan doorwerken.

Overheidsmaatregelen blijven reactief

De Nederlandse overheid heeft tot nu toe vooral met tijdelijke koopkrachtmaatregelen geprobeerd de effecten van inflatie te dempen, zoals energietoeslagen en btw-verlagingen. Structurele maatregelen blijven uit. Tegelijkertijd blijven sectoren zoals de horeca en zorg kampen met kostenstijgingen, die zij deels doorberekenen aan de consument.

Zonder ingrijpend beleid op het gebied van lonen, belasting en markttoegang zullen huishoudens structureel last blijven houden van hoge prijsdruk.

Bitcoin als hedge tegen inflatie?

Steeds meer beleggers en spaarders kijken naar alternatieven om hun koopkracht te beschermen. Bitcoin wordt hierbij vaker genoemd als mogelijke hedge tegen inflatie. Hoewel de volatiliteit van crypto groot blijft, biedt het in tegenstelling tot fiatgeld een voorspelbaar en beperkt aanbod.

In landen waar het vertrouwen in centrale banken of nationale munten wankelt, is de adoptie van Bitcoin vaak zichtbaar toegenomen. Ook in Nederland groeit dat sentiment, zeker nu de inflatie weer oploopt zonder duidelijke structurele oplossingen vanuit de politiek.

Bitcoin (BTC) kopen op Bitvavo

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

  • Meer dan 340 beschikbare cryptocurrencies
  • Lage transactiekosten
  • Gemakkelijk via iDeal geld storten
  • Professionele traders dashboard
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Raul Gavira

Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....

Lees meer over Bitcoin nieuwsCBSinflatie
Array
(
    [0] => 219016
    [1] => 221166
    [2] => 220026
    [3] => 220613
    [4] => 221387
)