CBS raamt inflatie op 4,4% in maart

De inflatie is in Nederland afgekoeld door een behoorlijke daling van de energieprijzen. Daar staat tegenover dat de prijzen voor voeding, drank en tabak wél fors hoger uitvallen. Ook de prijzen van industriële goederen liggen hoger.

Dat blijkt uit een snelle raming van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Voor de maand maart becijferen ze de inflatie op 4,4%. Producten en diensten zijn dus 4,4% duurder dan in maart 2022.

De inflatieniveaus lagen in februari en januari 2023 met 8% en 7,6% nog substantieel hoger, zoals duidelijk wordt in de onderstaande grafiek.

bron: CBS
bron: CBS

Er zijn nogal wat verschillen te bespeuren tussen de verschillende categorieën in het inflatiemandje. Energie (elektriciteit, gas maar ook brandstoffen) is circa 28% gedaald ten opzichte van maart 2022. In februari was er ook al sprake van een lichte daling van 1,1% ten opzichte van februari 2022.

bron: CBS
bron: CBS

Ook in andere Europese laden lijken de prijzen wat af te nemen. Vandaag komt Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, met inflatiecijfers over
de hele eurozone.

Lees meer over:
inflatieNederland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...