CBS raamt inflatie op 4,4% in maart

CBS raamt inflatie op 4,4% in maart

De inflatie is in Nederland afgekoeld door een behoorlijke daling van de energieprijzen. Daar staat tegenover dat de prijzen voor voeding, drank en tabak wél fors hoger uitvallen. Ook de prijzen van industriële goederen liggen hoger.

Dat blijkt uit een snelle raming van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Voor de maand maart becijferen ze de inflatie op 4,4%. Producten en diensten zijn dus 4,4% duurder dan in maart 2022.

De inflatieniveaus lagen in februari en januari 2023 met 8% en 7,6% nog substantieel hoger, zoals duidelijk wordt in de onderstaande grafiek.

bron: CBS
bron: CBS

Er zijn nogal wat verschillen te bespeuren tussen de verschillende categorieën in het inflatiemandje. Energie (elektriciteit, gas maar ook brandstoffen) is circa 28% gedaald ten opzichte van maart 2022. In februari was er ook al sprake van een lichte daling van 1,1% ten opzichte van februari 2022.

bron: CBS
bron: CBS

Ook in andere Europese laden lijken de prijzen wat af te nemen. Vandaag komt Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, met inflatiecijfers over de hele eurozone.

Lees meer over:
Nederland inflatie

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties