Celsius oprichter haalde weken voor faillissement $10 miljoen van platform

Celsius oprichter haalde weken voor faillissement $10 miljoen van platform

Celsius Network oprichter Alex Mashinsky nam in de weken voor het faillissement van het crypto-leenplatform voor 10 miljoen dollar aan assets op. De grote vraag is natuurlijk of Mashinsky ten tijde van de opname al op de hoogte was van de problemen die eraan zaten te komen.

Gat in de balans

Alex Mashinsky schijnt de 10 miljoen dollar in kwestie in mei van het platform gehaald te hebben. Uiteindelijk besloot Celsius op 12 juni de mogelijkheid tot opnames tijdelijk te schorsen. In de periode dat Mashinsky zijn miljoenen van het platform haalde, was er overigens al een soort digitale bankrun bezig op het platform van Celsius.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er gingen op dat moment al geruchten rond over mogelijke problemen bij Celsius, waardoor veel mensen het zekere voor het onzekere namen en hun fondsen van het platform haalden. Uiteindelijk heeft dat het platform waarschijnlijk de laatste zet in de verkeerde richting gegeven.

Momenteel kampt het met een gat op de balans van enkele miljarden. Op de piek van afgelopen jaar had Celsius 25 miljard dollar aan assets in beheer, waarvoor ze tot wel 18 procent rente 'betaalden'.

Volgens een woordvoerder van Celsius had Mashinsky echter helemaal geen kwaad in de zin en ging het om een opname om zijn belastingen te betalen. "In de negen maanden voorafgaande aan de opname stortte Mashinsky regelmatig bedragen die optellen tot het bedrag van de opname", aldus de woordvoerder.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Het hele Celsius schandaal en alle ellende die daar nu over naar buiten komt, is wederom een bevestiging van de 'oude wijsheid' dat je altijd je bitcoin in eigen beheer moet houden. Een rente vangen over je bitcoin klinkt heel aantrekkelijk, maar dat betekent dat iemand risico met jouw vermogen neemt, anders zou je die rente niet krijgen.

Veel mensen hebben gedacht "oh, maar Celsius is een grote naam, die vallen niet zomaar om" en zijn van een koude kermis thuisgekomen. Uiteindelijk moeten zij nog maar zien hoeveel er overblijft als de assets worden verkocht of Celsius onverwachts toch een doorstart weet te maken.

Dat laatste lijkt overigens heel onwaarschijnlijk, gezien de reputatie van Celsius nu compleet naar de knoppen is. Als het platform weer opengaat, dan is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat mensen al hun assets van het platform afhalen.

Lees meer over:
Bitcoin lenen bitcoin koers

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties