Centraal bankier in VS vestigt aandacht op Tether als ‘mogelijk gevaar voor kredietmarkten’

554 totale weergaven
|

De wereld maakt zich op voor meer regels rondom stablecoins. Een Amerikaanse bankier, Eric Rosengren, benoemt Tether (USDT) als mogelijke 'disruptor' van de kredietmarkten.

Stablecoins worden in het leven geroepen om zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde andere asset te volgen. Veruit de populairste stablecoins zijn de tokens die dienst doen als synthetische dollars.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Rosengren is directeur van de Boston Federal Reserve. Dat is een onderdeel van de centrale bank in Amerika.

Er staat publiekelijk nog relatief weinig op papier en het is niet zeker hoe dit uit gaat pakken. Feit is wel dat Tether op de radar staat van regelgevers én financiële waakhonden in de Verenigde Staten.

Tether

In een presentatie zette Rosengren verschillende scenario's uiteen. De titel 'Financial Stability' verraadt waar het over ging: meer regulatie om de zogenaamde stabiliteit van het financiële systeem te waarborgen.

Risico's op de Amerikaanse huizenmarkt werden besproken, ook noodleningen kwamen aan bod. Daarnaast ging het ook over een korte verstoring van de kredietmarkten.

Bij dat laatste onderwerp komt USDT voorbij. De groei van de stablecoins valt ook in deze gelederen op. Momenteel is er ruim $63 miljard aan Tether in omloop.

In gesprek met Yahoo Finance geeft Rosengren tekst en uitleg: ''De reden dat we ons een beetje zorgen moeten maken over stablecoins is de snelle groei.'' Hij vindt dat de Federal Reserve verder moet kijken dan alleen stablecoins, maar hij noemt de tokens een van de elementen die ze goed in de gaten houden.

Centraal bankier in VS vestigt aandacht op Tether als 'mogelijk gevaar voor kredietmarkten'
Via hbostonfed.org

Nuance

Caitling Long, een bekende bitcoiner en topvrouw bij Avanti, ziet de woorden van Rosengren als aanval. Zij ziet dit als mogelijke start van een wettelijke richtlijnen voor stablecoins. De uitlatingen van de bankier laten zien dat hij stablecoins in een bepaalde categorie van risico's schaart.

Hij gaat ook dieper in op een toekomstbeeld: ''Ik maak me zorgen dat de stablecoin-markt die momenteel vrijwel ongereguleerd is. Naarmate deze groeit en een belangrijkere sector van onze economie wordt, moeten we goed kijken naar wat er gebeurt als mensen snel weg vluchten.''

Zonder voorbeelden te geven benoemde Rosengren ook nog even dat er deze week een stablecoin was die in de problemen is gekomen. Maar zonder specifieke naam kunnen we daar weinig mee.

De boekhouding van Tether ziet er volgens de bankier uit als standaard geldmarktfondsen, maar dan met wat extra risico.

Tether

Voor een buitenstaander (en ook hier op de redactie) is Tether een spaghetti van verschillende zaken bij elkaar. De munt probeert zo nauwkeurig mogelijk de prijs van 1 dollar te volgen. Het is veruit de populairste token op cryptobeurzen waarin gehandeld wordt.

Sterker nog: ook het handelsvolume van bitcoin ligt bijna altijd lager dan Tether op de grote beurzen.

Tether is níet gedekt door alleen maar pure dollars op een bankrekening. De boekhouding van Tether bestaat uit verschillende waardepapieren, wat cashreserves en ook zaken als bitcoin dekken de munt.

Er zijn veel criticasters die vragen stellen bij de manier waarop Tether tewerk gaat. Het lijkt een kwestie van tijd tot er (met Amerika voorop) wereldwijd strengere regels komen voor stablecoins. Of Tether en andere varianten als USDC daar aan kunnen voldoen is afwachten.

Bitcoin zal ook doordraaien wanneer Tether zou omvallen, maar op dit moment speelt het wel een belangrijke rol in het ecosysteem. Je kunt BTC kopen met dollars, euro's, tal van altcoins en het zelfs als salaris krijgen: maar veel handelaren en andere constructies gebruiken USDT.

Lees meer over:
Amerikastablecointether

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...