Centrale bank Amerika komt met nieuw dollarbeleid, basisrente stijgt 0,25%

De FOMC heeft zich vandaag weer gebogen over het monetair beleid van de Amerikaanse dollar. De Federal Open Market Committee bepaalde om de basisrente weer iets op te schroeven, maar toch minder dan in de laatste maanden het geval was.

Rentebeleid

De centrale bankiers bepalen dat de basisrente verhoogd wordt naar 4,75%. Het komt neer op een stijging van 25 basispunten.

Tijdens de laatste vergadering van 2022 verhoogde de FOMC de rente nog met 50 basispunten, maar ook dit dit was al minder bij de vier voorgaande FOMC-meetings. Toen ging het telkens om een stijging van 75 basispunten, ofwel 0,75 procentpunt.

Deze keer dus wéér minder: 0,25%. Zoals altijd is Jeroen Blokland er snel bij met zijn grafieken.

Centrale bank Amerika komt met nieuw dollarbeleid, basisrente stijgt 0,25%

De inflatie in de Verenigde Staten is nog altijd relatief hoog. Door rentetarieven te verhogen hoopt de Federal Reserve de geldontwaarding naar een lager niveau te brengen. Het idee is om sparen aan te moedigen.

Tegelijkertijd is het voor Powell en consorten constant een balanceer act. Het is balanceren tussen (enerzijds) een recessie en (anderzijds) te hoge inflatie. Hogere rente maakt (risicovol) investeren minder interessant.

Sinds het moment dat de Fed (in januari 2022) begon om de rente op te schroeven, verloor de SP500 op z’n dieptepunt bijna 25%. Momenteel staat de aandelenindex 15% onder de recordwaarde.

Ook neemt de stijging van de groei van het bruto binnenlands product af. Er is dus nog wel een groei, maar dat stijgt minder hard dan voorheen. De veel gehoorde geluiden zijn toch wel dat het in 2023 geen makkelijk jaar zal zijn voor de economie.

Bitcoin

Het blijft altijd gissen wat centrale banken van plan zijn. Daarin is de dollar (en in wezen ieder type fiatgeld) compleet anders dan bitcoin.

Bij bitcoin weet je precies wat er gebeurt: iedere tien minuten komen er nieuwe coins in omloop. Dit bepaalt de inflatie van de monetaire basis. Iedere ~vier jaar halveert deze block subsidie, en daarmee verandert ook elke vier jaar het inflatiecijfer.

De groei van de monetaire basis in is bitcoin een number go down-technology. Er komt steeds minder nieuw geld bij. Rentetarieven voor de groei van de monetaire basis van bitcoin zijn niet te manipuleren door een centrale bank. De uitgifte van nieuw geld staat in steen gebeiteld en noch crises noch een inflatiespook kunnen dat veranderen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!