Bitcoin reageert niet op Amerikaanse bbp-cijfers

De Verenigde Staten deelden vandaag (donderdag, red.) de bbp-cijfers voor het laatste kwartaal van 2022. Het laat een gematigde maar dalende groei laten zien in vergelijking met het derde kwartaal.

Economische groei

Het bbp is het bruto binnenlands product, ofwel de totale waarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten. In dit geval gaat het om de opbrengst in de drie maanden oktober, november en december.

De algemene verwachtingen voor de bbp-cijfers van het vierde kwartaal van 2022 waren dat de economische groei in het land zou afnemen. In Q3 was het een stijging van 3,2%; terwijl de schattingen nu 2,6% suggereerden voor Q4.

Wat blijkt? Dat was correct, het werd een groei van 2,9%.

Dat is dus nog altijd lager dan in het derde kwartaal. Ondanks de Halloween- en Kerstvakantie was er een lagere groei. Het lijkt te wijzen op een dalend vertrouwen bij de consumenten. Ook de werkloosheidsaanvragen waren lager dan geschat, namelijk 186.000 in plaats van 205.000.

Impact op bitcoin

Dit soort gebeurtenissen hebben (net als bijvoorbeeld de inflatiecijfers) wel eens een impact op activaprijzen van goud, aandelen en ook cryptovaluta. Zijn we op weg naar een recessie, of wordt die afgewend? Dit soort dynamieken hebben ook invloed op bitcoin.

Althans, in theorie. Deze keer deerde het bitcoin vrij weinig. Bitcoin staat nog steeds rond de $23.000 en ook de aandelenmarkt houdt zich rustig.

De Amerikaanse economie is de grootste van de wereld, bijna net zo veel als die van nummer 2, 3 en 4 bij elkaar opgeteld. Daarmee laat de VS het drietal China, Japan en Duitsland ver achter zich.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws