Centrale bank Ierland wil verbod op Bitcoin voor particuliere fondsen

Het is “hoogst onwaarschijnlijk” dat retail-investeringsfondsen in Ierland bitcoin mogen aanhouden. De Ierse centrale bank haalt de teugels iets strakker aan.

Bitcoin voor fondsen

Het gaat specifiek om fondsen die gericht zijn op de onervaren investeerders. Particulieren mogen van de Central Bank of Ireland niet zomaar blootstelling krijgen aan crypto-activa.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Patricia Dunne, directeur van het toezicht op de effectenmarkt, vertelt er aan Bloomberg het volgende over:

“Er zijn te veel onbeantwoorde vragen over zaken als custody en het witwassen van geld, en zelfs over de volatiliteit en liquiditeit. Dit zijn er te veel om particuliere beleggers erin te laten investeren.”

De centrale bank wil voorkomen dat de zogenoemde “mom-and-pop investeerders” te makkelijk de markt kunnen betreden. Deze term slaat op kleine onafhankelijke bedrijfjes die via investeringsfondsen in bepaalde activa beleggen.

De opmerkingen van Dunne zijn een echo van waarschuwingen die eerdere regelgevers eerder al deden. Ze lieten zich al een aantal keer uit over de groei van cryptovaluta in het algemeen.

“Grote zorg”

Gabriel Makhlouf, gouverneur van de centrale bank, waarschuwt beleggers door te vertellen dat men bereid moet zijn om al hun investeringen te verliezen. Een andere topfunctionaris omschreef het als een “grote zorg”.

Naast bitcoin (en andere cryptovaluta) zijn ze ook sceptisch over SPAC’s. Deze special purpose acquisition companies zijn in de ogen van de centrale bank ook te complex voor de particuliere belegger, ook omdat dit vaak niet transparante overnames zijn.

De toezichthouder heeft investeringen in SPAC’s beperkt tot maximaal 10% van de waarde van particuliere beleggingsfondsen. Die limiet kan ‘voor altijd’ gelden, zo vertelt ze. Voor investeringen in bitcoin is het “zeer hoogstwaarschijnlijk” dat er volledige restricties worden opgelegd voor deze fondsen.

In Rusland gebeurde eind vorig jaar hetzelfde. De centrale bank heeft mutual funds een verbod opgelegd om in bitcoin te investeren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscentrale bank