Investeringsfondsen in Rusland mogen niet in Bitcoin investeren

De Russische centrale bank gaat door met het ‘lastig vallen’ van bitcoin als activaklasse. Ze verbieden nu beleggingsfondsen om te investeren in cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC).

Bitcoin fondsen in Rusland

Maandag publiceerde de Bank of Russia een officiële verklaring waarin ze uitweiden over de regulering van investeringsmogelijkheden door mutual funds. Deze term slaat op investeringsfondsen die beheerd worden door een vermogensbeheerder met geld van aandeelhouders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze krijgen nu te horen dat een aantal activa niet meer als belegging in deze fondsen mogen worden opgenomen. Hieronder vallen dus cryptocurrency’s en ook “financiële instrumenten waarvan de waarde van deze digitale activa is afgeleid”. Dit kunnen futures, opties of bijvoorbeeld ETF’s zijn.

De verklaring benadrukt dat beleggingsfondsen geen blootstelling mogen zoeken aan Bitcoin, en het geldt zowel voor gekwalificeerde als ongekwalificeerde beleggers.

Formeel verbod

Volgens een rapport van het lokale persbureau RBC zijn er momenteel ook geen Russische beleggingsfondsen die dit al wél deden, ondanks dat er dus formeel gezien nog geen verbod was.

Bekend is dat men erg terughoudend is. Sommige grote banken (zoals Tinkoff) van het land durven het ook niet aan om producten te ontwikkelen, ondanks dat er wel vraag naar is. Onduidelijkheid in de regelgeving houdt ze echter tegen.

Er is naar verluidt ook slechts één ETF die iets te maken heeft met de crypto-industrie. Het is een fonds dat wordt beheerd door de naamloze vennootschap “BrokerCreditService” en het belegt in bedrijven die zich richten op gedecentraliseerde projecten, zoals Block van Jack Dorsey, PayPal en Broadcom. Bitcoin als activum staat hier nog heel ver vanaf.

Sber, de grootste bank van Rusland, is naar verluidt ook van plan om een ​​blockchain-gerichte ETF te lanceren met de naam “Blockchain Economy”. De verantwoordelijke directeur hierover merkte op dat het fonds niet onder de beperkingen van de Bank of Russia valt en kan worden aangeboden aan particuliere beleggers.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland