Centrale bankier Ierland waarschuwt voor bitcoin: ‘Het is zorgwekkend’

Een hoge ambtenaar bij de Ierse centrale bank heeft ferm om zich heengeslagen. Derville Rowland, director general financial conduct, waarschuwt beleggers dat ze hun geld kunnen kwijtraken. Volgens haar zijn bitcoin en andere cryptocurrency's speculatief en ongereguleerd.

Centrale bankier waarschuwt voor bitcoin

In de ogen van Rowland is een investering in cryptocurrency's 'speculatief en ongereguleerd'. Volgens haar moeten beleggers er rekening mee houden dat ze alles verliezen. In haar functie houdt ze toezicht op ruim 10.000 financiële firma's in Ierland.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De kritiek komt niet als een verrassing. De bitcoin prijs ligt ruim 40% onder het vorige record. Was je ingestapt bij $64.000, dan heb je fors verloren.

Bitcoin is een volatiele investering, omdat het een zeer jonge asset is, maar sinds 2020 zijn er ook steeds speculatieve producten gekoppeld aan de onderliggende asset.

Dus steeds meer 'papieren' bitcoin in plaats van fysieke bitcoin. Zodra steeds meer handelaren speculeren met deze producten kan dat schokeffecten teweeg brengen op de markt.

Rowland herhaalt feitelijk de kritiek van Andrew Bailey van de Bank of England en Haruhiko Kuroda van de Bank of Japan.

Klaas Knot van de Nederlandsche Bank of een bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten heeft zich nog niet uitgelaten over de huidige crypto hausse.

Bitcoin bedrijven in Nederland vallen onder toezicht van de DNB. Nederland heeft binnen Europa en internationaal één van de strengste regimes op het gebied van klantenidentificaties en monitoring van transacties.

Slechtste maand mei in 10 jaar

Afgelopen mei is de slechtste mei maand uit de bitcoin geschiedenis met een min van bijna 38%. De laatste keer dat de maand mei in de min uitkwam, was 2015.

Centrale bankier Ierland waarschuwt voor bitcoin: ‘Het is zorgwekkend'

Dit terwijl de munt medio april een nieuwe all time high bereikte met $64.895. Het toont eens te meer aan dat beleggen in het digitale goud met pieken en dalen gaat, in zogenaamde cycli. Experts wijzen er echter op dat de bullmarkt nog steeds in tact is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
verbod

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...