Centrale bank Oekraïne noemt Bitcoin zowel ‘risico als kans’ in officieel statement

De centrale bank van Oekraïne is van plan om de ontwikkelingen in de cryptomarkt te supporten. Het Oekraïense parlement heeft begin september een belangrijke cryptowet heeft aangenomen. Nu komt de centrale bank ook met een statement.

Centrale bank over Bitcoin

De Nationale Bank van Oekraïne (NBU) heeft op 13 september een officiële verklaring afgegeven over het monetaire beleid voor het komende jaar. Daarin noemen ze ook specifiek de regulering van cryptocurrency's.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De centrale bank benadrukte dat de ze het belang van technologische innovaties erkennen. En dan in het bijzonder de innovatie die te maken hebben met virtuele activa. Ze zien hierin "veelbelovende kansen", zoals een betere toegang tot financiële diensten en bredere concurrentie op de betalingsmarkt.

Volgens de NBU hebben cryptocurrency's zoals bitcoin (BTC) tot nu toe geen significante impact op het Oekraïense monetaire beleid en de financiële stabiliteit. Dit heeft volgens hen te maken met de huidige "relatief beperkte" adoptiegraad en de hoge prijsvolatiliteit.

Omdat de bank er echter vanuit gaat dat verdere groei en adoptie de cryptomarkt uiteindelijk minder volatiel zal maken, willen ze wel maatregelen nemen om de financiële stabiliteit te waarborgen.

De NBU wil daarom "goede aandacht besteden" aan het bewaken van de risico's van snelle acceptatie van cryptovaluta, met name de private stablecoins.

Regulering en promotie van Bitcoin

De bank ziet wel een potentieel risico dat Bitcoin de nationale valuta op termijn kunnen vervangen. De "opkomst van een parallel circuit van geld" zal dan buiten de controle van de NBU vallen. Andere risico's die ze aankaarten zijn dat er meer buitenlands kapitaal wegvloeit en dat er problemen zullen ontstaan omtrent witwassen van geld.

Ook het idee dat Bitcoin het 'traditioneel bankieren kan verdringen' is een risico. Daarom geeft de autoriteit aan dat de NBO ervoor zal zorgen dat de Oekraïense hryvnia het enige wettige betaalmiddel zal zijn. Dit zou de risico's vermijden, zo stellen ze.

Dit lijkt dan weer in tegenspraak te zijn met een eerdere uitspraak die vorige week op het internet circuleerde:

Maar toch wil de centrale bank 'crypto' wel promoten.

"De Nationale Bank zal zich inspannen om een ​​systeem op te bouwen dat transparante en begrijpelijke regulering vanuit de staat biedt, die de ontwikkeling van (...) virtuele activa zal bevorderen."

Ook een central bank digital currency (CBDC) is daarmee niet van de kaart. Ze zijn van plan om ook deze richting te onderzoeken.

Eerder deze maand diende Verkhovna Rada nog een conceptwetsvoorstel in genaamd "On Virtual Assets". Hiermee willen ze dat cryptocurrency's zoals Bitcoin wel wettelijk worden erkend.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoekraine