Wetsvoorstel in Oekraïne moet betalingen met Bitcoin mogelijk maken

Een nieuw wetsvoorstel in Oekraïne moet het mogelijk maken om met bitcoin (BTC) te betalen in het land. Dat zegt de onderminister van Digitale Transformatie in gesprek met Minfin. Bitcoin moet hetzelfde werken als betalingen met bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar of euro in het land.

Volgens Oleksandr Bornyakov moet een nieuw wetsvoorstel het legaal maken om te betalen met bitcoin en andere cryptocurrency’s. Het moet dan wel via een tussenpartij gaan, een partij die bitcoin omzet naar bijvoorbeeld de Oekraïense grivna.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geen status van ‘wettig betaalmiddel’

De politicus benadrukt dat BTC niet de status krijgt van ‘wettig betaalmiddel’, maar iets dat daar vanaf zit. Het is dus niet de bedoeling dat iedereen van persoon naar persoon bitcoin transacties gaat doen in het dagelijks leven. Althans, dat vindt hij.

Bornyakov: ”De wetgeving in Oekraïne staat officieel ook niet toe om in dollars te betalen, maar je kunt aankopen gemakkelijk met de dollar betalen met een betaalkaart. Valuta’s worden direct omgerekend tijdens de betaling.”

Dat is dus straks, als het wetsvoorstel er door komt, ook het geval voor betalingen met bitcoin. Maar dit moet dus wel met een financiële dienst er tussen. Ook moet deze maatregel er voor zorgen dat het traden van bitcoin legaal wordt, bedrijven en handelaren kunnen dus aan de slag.

De visie is helder: bitcoin als betaalmiddel is prima, maar het moet wel gecontroleerd kunnen worden. “We verwachten dat er een hele markt ontstaat van diensten voor het betalen van goederen met cryptocurrency, hun opslag en uitwisseling. Dit zal de mogelijkheden van hun gebruik uitbreiden”, zegt Bornyakov.

Bitcoin is vaker onderwerp van gesprek in Oekraïne. Het land zou bezig zijn met het minen van bitcoin op verschillende manieren. Zelfs kernenergie komt voorbij als optie.

Bitcoin wereldwijd

Bitcoin wordt wereldwijd steeds meer in een wettelijk kader gedrukt. Dat gebeurt op allerlei niveau’s. Een land als El Salvador implementeert BTC naast de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel. Dat wil zeggen: bitcoin is straks officieel een nationale valuta van het land.

Ook in andere landen worden dit soort voorstellen gedaan, maar tot nu toe zonder succes. In Nederland is met name de industrie al flink gereguleerd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoekraine

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...