Centrale bankier India: ‘We kunnen door cryptovaluta de autoriteit verliezen’

Een gouverneur van de Reserve Bank of India deelde vorige week een opvallende mening over bitcoin. Hij ziet nadelen en vooral gevaren in de toenemende vraag naar cryptocurrency's in zijn land.

Indiase centrale bankier

Shaktikanta Das sprak op de Business Today Banking and Economy Summit over de Indiase economie. Cryptovaluta zouden volgens hem verboden moeten worden:

"Het heeft geen onderliggende waarde in de markt. Net als elke activa heeft elk financieel product een onderliggende waarde. De waarde van cryptovaluta is volledig gebaseerd op de schijnfactor."

"Crypto is een vorm van gokken (...) en is niets anders dan een 100 procent speculatie."

Maar opmerkelijker nog is de volgende uitspraak:

"Cryptocurrency's hebben het potentieel om een betaalmiddel te worden en het meeste daarvan is in dollars gedenomineerd. Stel je voor dat je het laat groeien, dat het 20% van de economie omvat, dan zal de centrale bank de autoriteit verliezen over het geld."

Daar heeft Das de koe bij de horens: hoewel hij verwijst naar private bedrijven als eigenaars en uitgevers van cryptovaluta, is dit precies het idee van bitcoin: geld zonder centrale bank. Geld van niemand en daardoor geld van iedereen (met een node en/of private key) is.

Volgens Das is dit dan weer precies een gevaar: de mogelijkheid om liquiditeit in de economie te pompen en het monetair beleid dat in zijn ogen nodig is, wordt daarmee ondermijnd.

Binnenkort moet de jaarlijkse begroting van India worden goedgekeurd. Er lijkt weinig hoop voor een meevaller voor de crypto-industrie te zijn. De Indiase cryptobedrijven hebben sowieso al een lastige periode achter de rug met veel juridische tegenvallers.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIndia