Risico ‘dollarisering’ dus verbod op cryptovaluta vindt centrale bank India

Risico ‘dollarisering’ dus verbod op cryptovaluta vindt centrale bank India

De Reserve Bank of India heeft in een bespreking met het Idiase parlement aangegeven dat cryptovaluta tot gevolg kunnen hebben dat een deel van de economie afhankelijk wordt van de dollar. Het tast de stabiliteit van het financiële systeem van India aan en dat is onwenselijk.

Risico van gebruik dollar

Het gebruik van cryptovaluta kan leiden tot ‘dollarisering’ van een deel van de Indiase economie. Dat zeggen vertegenwoordigers van de Reserve Bank of India (RBI), de Indiase centrale bank, in gesprek met de Commissie Financiën van het Indiase parlement.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Bijna alle cryptovaluta zijn in dollars en worden uitgegeven door buitenlandse particuliere entiteiten. Het kan uiteindelijk leiden tot dollarisering van een deel van onze economie, wat in strijd is met de soevereine belangen van het land", zeggen de functionarissen van de RBI.

Dollarisering is het steeds meer vaststellen van prijzen in dollars. Dat is in ieder geval tegen het belang van de RBI in, want het maakt het belang van de eigen valuta, de Indiase roepie, kleiner. In het extreemste geval wordt alles uitgedrukt in dollars en is de eigen munteenheid en een eigen centrale bank overbodig. De dollar is dan het enige officiële betaalmiddel, zoals tot voor kort in El Salvador het geval was.

Verlies van soevereiniteit

De angst of de zorg die geuit wordt, is dat cryptovaluta het belangrijkste ruilmiddel worden en de roepie op die manier vervangen in binnenlands en internationaal verkeer.

"Het zal het vermogen van de RBI om het monetaire beleid te bepalen en het monetaire systeem van het land te reguleren ernstig ondermijnen. Het zou een deel van het monetaire systeem kunnen vervangen en dat zou het vermogen van de RBI om de geldstromen in het systeem te reguleren ondermijnen," zeggen de RBI-functionarissen.

De FUD is een aanloop naar het standpunt dat de RBI aanhangt en bij gelegenheid uitdraagt: er moet een verbod komen op cryptovaluta. Eerder besloot het parlement juist dat het gebruik van bitcoin en andere cryptovaluta niet zozeer verboden moet worden verboden, maar gereguleerd. Er wordt een extra hoge belasting (BTW) overwogen op cryptotransacties die cryptovaluta in dezelfde categorie brengen als casino’s.

Lees meer over:
Bitcoin India

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan