Centrale bankier Nigeria spreekt tóch niet van een Bitcoin verbod

Het is in Nigeria niet verboden om in Bitcoin of andere cryptocurrency’s te handelen, deze te bezitten of te versturen. Dat zegt Godwin Emefiele, bestuurder van de centrale bank van Nigeria, waarmee hij de eerdere uitlatingen nuanceert.

‘Géén bitcoin verbod in Nigeria’

Het is een nieuwe ontwikkeling in het land waar de Bitcoin koers inmiddels tegen een fikse premie van eigenaar wisselt: een handelsprijs van ruim $97.000 in plaats van de $57.000 die op moment van schrijven in de westerse wereld gangbaar is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is de lokale nieuwszender TodayNG die de plaatsvervangende gouverneur Adamu Lamtek citeert en die zegt namens Emefiele te spreken. De strekking van zijn verhaal: het is niet verboden om cryptovaluta te kopen, te verhandelen of te verkopen.

Het eerdere verbod had alléén betrekking op bitcoin transacties die door banken worden gedaan. Dit blijft verboden om de financiële sector tegen de ontluikende assetklasse te “beschermen”. De centrale bank wil echter géén beperkingen opleggen aan het gebruik van cryptovaluta buiten banken om.

“We ontmoedigen mensen niet om er niet in te handelen, maar banken zijn wel verboden om bitcoin transacties te ontvangen of te versturen.”

Die laatste toevoeging sluit wél weer aan bij het standpunt van de centrale bank vorige maand. Namelijk het verbod voor banken om een bankrekening te verstrekken aan beurzen en brokers van cryptomunten. Elke financiële instelling die het dringende advies niet volgde, kon rekenen op “strenge sancties”. Emefiele zei toen: Bitcoin is geen legitiem geld en heeft géén plaats in het monetaire stelsel van het land.

Sommige rekeninghouders bij de Access Bank meldden op sociale media dat hun rekening was bevroren.

Kritiek

Het verbod oogstte echter een storm van kritiek van bitcoin bezitters, de bitcoin industrie, maar ook financiële waakhonden in het land. Sommige Senaatsleden hebben de gouverneur van de centrale bank uitgenodigd om de actuele stand van zaken en wet – en regelgeving te bespreken.

Het verbod leidde tevens tot een stormloop op de cryptomunt en een flink stijgende lokale bitcoin prijs. Deze lokale premium ligt bij een beurs als Luno op 70%, in absolute waard ligt de spotprijs ruim $30.000 hoger.

Lees meer over:
Nigeria

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...