Beurswaakhond Nigeria over Bitcoin wet: ‘De wereld gaat vooruit, en wij staan stil’

De druk op de centrale bank van Nigeria (CBN) neemt toe nadat deze plotseling wetten wilden opleggen op de bitcoin en crypto industrie. Zelfs de beurswaakhond van het Afrikaanse land uit kritiek op de actie van de bank.

Bitcoin in Nigeria

De CBN verbiedt banken om rekeningen te verstrekken aan bitcoin bedrijven. Alle financiële dienstverleners mogen hun diensten niet meer aanbieden aan de bitcoin beurzen. Het was een maatregel die voor veel oproer zorgde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een woordvoerder van de SEC in Nigeria stak zijn mening niet onder stoelen of banken. Hij sprak zich uit tegen de restricties die op de cryptomarkt worden gelegd. Directeur Timi Agama verklaarde:

“Er wordt veel geïnvesteerd in de cryptomarkt. Voor ons als SEC is het iets om naar te kijken. Het kan niet zo zijn dat de hele wereld vooruit beweegt, terwijl wij stil blijven staan.”

Hij noemt dat het belangrijk is om de regelgeving te herzien. Het is volgens hem belangrijk om beter te begrijpen waar deze beweging in de markt vandaan komt. In zijn ogen moet er meer waardering komen.

“Een markt die kansen biedt voor ICO’s, derivaten, is niet een markt die we zomaar kunnen negeren.”

Reactie centrale bank

Hij vervolgt dat ze graag willen samenwerken met de centrale bank om als toezichthouders te analyseren wat er gebeurt. Er moet een gelijk speelveld komen voor Nigerianen, maar ook buitenlandse investeerders, zo oppert Agama.

“Ik hoop dat we door dat te doen in staat zullen zijn buitenlandse investeringen naar dit land te drijven om zo onze kapitaalmarkt op te bouwen.”

Kevin Amugo, directeur bij de centrale bank, was het hier niet mee eens. Hij zei hier afgelopen zondag het volgende hierover:

“De commissie voor cryptocurrency’s onder leiding van de nationale veiligheidsadviseur en leden van de EFCC, NFIU, SEC, NAICOM en alle toezichthouders moeten een strategie en een nationaal standpunt bedenken, en niet denken vanuit een positie van monetair beleid.”

Ook in de politiek

Niet alleen de SEC is overwegend positief over Bitcoin. Ook de regering van het land liet zich vorige week (per ongeluk) positief uit over de cryptomunt.

In de plenaire vergadering over de blokkades van de centrale bank vertelde senator Sani Musa bijvoorbeeld dat “Bitcoin de eigen valuta nutteloos en waardeloos maakt.”

“We hebben de cryptocurrency’s niet gemaakt en dus kunnen we het ook niet kapot maken. We kunnen ook niet doen alsof het voor ons niet werkt. Men doet er geweldige zaken mee en ze boeken resultaten en Nigeria kan zichzelf niet immuun maken voor dit soort activiteiten.”

Populariteit enorm

De populariteit van Bitcoin in Nigeria is enorm. Volgens Google Trends is het Afrikaanse land al geruime tijd dé plek waar men het meest zoekt naar de cryptomunt. De meer dan 200 miljoen inwoners van het land zien in bitcoin een manier om soepel betalingen te doen met het buitenland.

Bovendien is er in het land sprake van kapitaalcontroles. Als onderneming mag je niet meer dan $10.000 per dag bij de bank opnemen. En dat stuit op problemen waar bitcoin een oplossing voor is.

Beurswaakhond Nigeria over Bitcoin wet: 'De wereld gaat vooruit, en wij staan stil'

Wil je gezellig meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Nigeria