Bitcoin is uitdager van traditionele banken, volgens vicepresident Nigeria

Nieuws over Bitcoin uit Nigeria stapelt zich in hoog tempo op. De afgelopen weken lieten de centrale bank, enkele senators en ook de beurswaakhond zich uit over de cryptomunt. Enkele dagen geleden deed ook de vicepresident een duit in het zakje: hij vind dat het land koploper moet worden als het gaat om cryptocurrency's.

Bitcoin in Nigeria

Eerst even een korte samenvatting. Het begon allemaal toen de centrale bank van Nigeria van mening was dat ze een restrictie konden opleggen aan bitcoin bedrijven. Ze wilden dat de commerciële banken van het land geen rekeningen meer mochten openen voor deze sector.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door dit verbod moesten ook alle lopende rekeningen worden gesloten. Beurzen, maar ook andere bedrijven die met bitcoin transacties doen werden de klos.

Het zorgde ook voor een landelijke discussie. In een plenaire vergadering over dit verbod praatten enkele senators door over de cryptomarkt. Zo vertelde Sani Musa bijvoorbeeld dat "Bitcoin de eigen Nairia nutteloos en waardeloos maakt."

"De techniek is zo sterk, dat ik niet zou weten welke regulering zou werken. Omdat iets anders dat wij moeten weten is dat Bitcoin onze eigen valuta waardeloos en nutteloos heeft gemaakt."

Weer enkele dagen later liet ook de beurswaakhond zich uit over de wet: 'De wereld gaat vooruit, en wij staan stil'

Vicepresident

Deze keer is het dus de vicepresident Yemi Osinbajo. In zijn toespraak op de economische top van de CBN Bankers Committee noemde Osinbajo digitale activa juist als grote uitdager van traditionele en reservebankieren in de toekomst.

Hij is van mening dat cryptocurrency's en 'blockchain' een disruptieve werking hebben. Hij stelt dat ze de komende jaren de bestaande banksystemen zouden kunnen vervangen.

De conclusie is eigenlijk heel simpel: deze technologie moet op een strategische manier worden omarmd, in plaats van dat het in een hoekje wordt geduwd.

"We moeten handelen op basis van kennis, en niet op basis van angst."

Hij riep op tot initiatieven waardoor de inwoners kunnen profiteren van de voordelen van cryptocurrency's.

Het was echter niet alleen maar halleluja in de vergadering. Vlak voor Osinbajo zijn speech hield, was gouverneur Godwin Emefiele aanzienlijk negatiever. Hij zei dat verbod logisch is omdat cryptocurrency's "uit het niets" werden gecreëerd. Hij is ook van mening dat cryptovaluta verder worden gebruikt voor "activiteiten van mensen in de elektronische donkere wereld."

Enorme interesse

De adoptie van Bitcoin en andere cryptovaluta in het land is enorm. Onderstaande tweet laat de bizarre situatie zien. Het volume van Binance voor het handelspaar met Bitcoin was ruim twee keer zo groot vergeleken met dat van de Nigeriaanse aandelenbeurs.

Volgens Google Trends is het Afrikaanse land al geruime tijd dé plek waar men het meest zoekt naar de cryptomunt. De meer dan 200 miljoen inwoners van het land zien in bitcoin een manier om soepel betalingen te doen met het buitenland.

Bovendien is er in het land sprake van kapitaalcontroles. Als onderneming mag je niet meer dan $10.000 per dag bij de bank opnemen. En dat stuit op problemen waar bitcoin een oplossing voor is.

Bitcoin is uitdager van traditionele banken, volgens vicepresident Nigeria

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Nigeria