Centrale bankier vindt bitcoin een piramidespel en pakt crisis van 2008 erbij

Fabio Panetta, lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank, heeft het niet zo op bitcoin. De bankier riep maandag op tot “nieuwe wereldwijde normen om cryptovaluta te reguleren”.

Alsof dat nog niet genoeg was, vergeleek de Italiaan de dynamiek van de cryptomarkt met de financiële crisis van 2008. Ten derde wil hij ook extra belastingen, vanwege het hoge energieverbruik die gepaard gaan met transacties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bankier opent beerput

Al deze statements zijn terug te lezen in een gepubliceerd document. Het is de tekst van een toespraak die later vandaag zal worden gehouden. Volgens Panetta zijn cryptovaluta schadelijk voor de samenleving en hebben ze geen sociale of economische waarde.

“Cryptovaluta zijn speculatieve activa die grote schade aan de samenleving kunnen toebrengen. Ze ontlenen hun waarde vooral aan hebzucht, en ze vertrouwen op de hebzucht van anderen en de hoop dat het plan ongehinderd doorgaat.”

Deze zeepbel zou kunnen barsten, voegde hij eraan toe. Hij betitelt de cryptomarkt met een “ponzi-scheme” en een “opvallend vergelijkbare dynamiek met de subprime-hypotheken die de financiële crisis van 2008 veroorzaakten”.

“We mogen niet dezelfde fouten maken”, aldus de centraal bankier. “Dit is het moment om ervoor te zorgen dat crypto-activa alleen worden gebruikt binnen duidelijke, gereguleerde grenzen en alleen voor doeleinden die waarde toevoegen aan de samenleving.”

Klimaat, belastingen en witwassen

Panetta is dan wel weer groot voorstander van een digitale euro, uitgegeven door de ECB.

Gek is dat niet: bitcoin is het tegenovergestelde van zo’n Central Bank Digital Currency (CBDC). Bitcoin is schaars, decentraal, permissievrij, open, privacy-vriendelijk en transparant. Een CBDC is dat absoluut niet.

De bankier vervolgt:

“Cryptovaluta zijn te volatiel en betalingen zijn te traag om het als een vorm van geld te gebruiken. Het is ook een “potentieel middel” om financiële sancties te omzeilen en kunnen ook investeringen en klimaatverandering schaden.”

Schijnbaar heeft Panetta nog nooit van het Lightning Netwerk gehoord, als manier voor nagenoeg gratis en instant betalingen. Ook de feiten en fabels rondom het energiegebruik van bitcoin miners wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd.

Hij opent de beerput volledig en pleit ook voor extra heffingen. Voor cryptovaluta in het algemeen, maar in het bijzonder voor alles dat met proof-of-work te maken heeft.

“Er zou ook een reden kunnen zijn voor een hogere belasting van sommige crypto-activa (zoals die op basis van PoW) bovenop de belasting van andere financiële instrumenten.”

Ook wil hij een uitbreiding van de anti-witwasnormen, ook voor peer-to-peer-betalingen.

Al met al heeft Panetta geen goed woord over voor bitcoin (en zijn digitale alt-broers) en wil hij meer regels en bureaucratie en minder vrijheden in de industrie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsECB