CEO van Wacon gearresteerd voor $365 miljoen crypto scam

339 totale weergaven
|

Een Zuid-Koreaanse CEO van het bedrijf Wacon is gearresteerd omdat hij naar verluidt een crypto scam ter waarde van $365 miljoen heeft georkestreerd, gericht op duizenden mensen, in het specifiek ouderen. 

Beschuldiging van de Zuid-Koreaanse autoriteiten

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben de CEO van techbedrijf Wacon en zijn medeplichtigen beschuldigd van het orkestreren van een grote crypto fraude. Deze scam, ter waarde van ruim 500 miljard won (ongeveer $365 miljoen), was specifiek gericht op ouderen met valse beloften van hoge rendementen. 

Naar verluidt heeft de scam meer dan 10.000 mensen betrokken en veroorzaakte deze aanzienlijke financiële verliezen voor honderden slachtoffers. Wacon gebruikte een strategie op meerdere niveaus om investeerders aan te trekken en beloofde onbeperkte verwijzingsbonussen voor het werven van nieuwe leden. De scam was vooral gericht op ouderen die niet bekend waren met crypto en Ponzi fraude. 

Leidinggevenden gearresteerd

De CEO van Wacon, Byun Young-oh, en de vice-voorzitter, Yim Mo-soo, werden gearresteerd voor het uitvoeren van deze scam. Ze zijn beschuldigd van ‘fraude en andere misdrijven’ nadat de rechtbank arrestatiebevelen had uitgevaardigd vanwege bezorgdheid over mogelijke vernietiging van bewijsmateriaal. Wacon werkte in heel Zuid-Korea en wordt beschuldigd van het beheren van een Ponzi plan met ongeveer 12.000 leden. Het bedrijf bood ‘crypto staking producten’ aan via een niet-geregistreerde dienst genaamd ‘MainEthernet’. 

Investeerders werd aanzienlijke rendementen beloofd, zoals ‘100% rente’ en winst via een ‘casino AI platform’. Wacon beweerde ook ‘30% op de 40e dag en 7% op de 43e dag’ te bieden, maar slaagde er niet in de investeringen terug te geven. In juni 2023 verloren investeerders miljarden toen het bedrijf stopte met het betalen van rente en het teruggeven van de oorspronkelijke investering. Dit bracht autoriteiten ertoe een onderzoek naar Wacon te starten. 

Het onderzoek naar Wacon

Tijdens het onderzoek schijnt Wacon meerdere keren over zijn gestapt op nieuwe platforms, waardoor investeerders gedwongen werden geld over te maken en nieuwe leden te werven. 

Het Openbaar Ministerie van het centrale district van Seoul heeft Byun en Yim aangeklaagd wegens ‘fraude en frauduleuze ontvangt van geld’. Uit het onderzoek blijkt dat het bedrijf ongeveer 500 investeerders van 54 miljard won (ongeveer $39 miljoen) heeft opgelicht en betrokken was bij frauduleuze ontvangst van ongeveer 500 miljard won ($365 miljoen). 

De scam bestond uit het inzamelen van geld met beloften om de hoofdsom te behouden zonder vergunning of registratie. Er worden fraudekosten in rekening gebracht als het geld is afgenomen zonder de bedoeling het terug te geven. De autoriteiten zijn nog steeds op zoek naar meer slachtoffers en medeplichtigen.

Onderzoek naar het moederbedrijf

Ook wordt er onderzoek gedaan naar het moederbedrijf van Wacon, SAK-3, wegens mogelijke fraude. De voorzitter van SAK-3, Kim Dae-chun, en zes aandeelhouders, waaronder Byun, worden verdacht van een soortgelijke fraude. 

SAK-3 zou investeerders hebben gelokt met hoge rendementsbeloften, maar heeft sinds februari 2023 geen klanten meer betaald. De schade wordt geschat op 1 biljoen won ($735 miljard), inclusief de verliezen van Wacon en fondsen van andere investeerders. 

Risico’s op de cryptomarkt

Deze zaak benadrukt de aanwezigheid van aanzienlijke risico’s op de cryptomarkt, vooral voor degenen die er niet bekend mee zijn. Het richten op oudere investeerders onderstreept de noodzaak van strengere regelgeving en een groter publiekelijk bewustzijn om potentiële slachtoffers tegen soortgelijke fraude te beschermen. 

De aanklacht tegen Byun en Yim is een belangrijke stap in de aanpak van financiële misdrijven die misbruik maken van het gebrek aan kennis van mensen over nieuwe technologieën. Het dient ook als waarschuwing voor andere frauduleuze entiteiten in de crypto industrie. 

Samenvatting

Samenvattend tonen de acties van de Zuid-Koreaanse regering tegen Wacon en haar leidinggevenden een toewijzing aan om frauduleuze activiteiten in de crypto industrie te bestrijden. Terwijl het onderzoek voortduurt, proberen de autoriteiten de volledige omvang van de scam aan het licht te brengen en alle verantwoordelijke partijen voor de rechter te brengen.

Lees meer over:
scamWaconZuid-Korea

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...