CEO’s bitcoinbedrijven: ‘We hebben de overheid gewaarschuwd voor fraudes’

De CEO's van Kraken en Custodia Bank zeggen dat de Amerikaanse toezichthouders hun waarschuwingen over oplichting en fraude hebben genegeerd. Het gaat om respectievelijk Jesse Powell en Caitlin Long, die beweren altijd in dialoog met de overheid zijn geweest over mogelijke fraude in hun sector.

In een Twitter-draadje zegt Long, dat ze maanden voordat een niet nader genoemd bedrijf instortte ze aan de bel trok over de cryptofraude die daar gepleegd is.

Lang voordat er miljoenen dollars verloren gingen van hun klanten. Ze zegt: 'Ik heb bewijs overhandigd aan de politie waarbij er misdrijven zijn gepleegd door een frauduleus cryptobedrijf, maanden voordat dit bedrijf implodeerde en zijn miljoenen klanten met verliezen opzadelde.'

Ze zegt dat ze ook de toezichthouders op de banksector waarschuwde voor dreigende risico's van bankruns bij banken die de crypto-industrie bedienen, nog voordat er daadwerkelijk bankruns hebben plaatsvonden. Maar volgens Long is er niets met haar waarschuwingen vanwege 'bureaucratie'.

Jesse Powell, medeoprichter en CEO van cryptobeurs Kraken, heeft onlangs een schikking getroffen met de Securities and Exchange Commission (SEC), en hij deelt een soortgelijke ervaring. Powell zegt dat hij het "irritant" vindt dat toezichthouders de "enorme rode vlaggen en duidelijk illegale activiteiten" negeerden waar hij jarenlang op heeft gewezen.

Powell en Long vinden het niet te verteren dat hun firma's als voorbeeld van fraude worden gebruikt, terwijl ze al die tijd hebben geprobeerd het juiste te doen.

Long zei dat haar bitcoinbank Custodia op meerdere fronten onder vuur is genomen toen het Witte Huis de Federal Reserve Board of Governors, de Kansas City Fed en senator Dick Durbin aanviel. Vorige maand heeft de Federal Reserve Board de aanvraag van Custodia Bank om lid te worden van het Federal Reserve System afgewezen.

In een speech voor de Senaat beweert Long dat senator Durbin haar en Fidelity-CEO Abigail Johnson "impliciet" heeft vergeleken met FTX-oprichter Sam Bankman-Fried. Fidelity heeft vorig jaar de toezichthouders wakkergeschud toen het aankondigde dat klanten een deel van hun pensioenbeleggingen in bitcoin zouden kunnen beleggen.

Met andere woorden: Long doet haar uiterste best om federaal goedgekeurd te worden, maar ze loopt tegen de muur op van de gevestigde machten.

Volgens Long moet Amerika met een aantal heldere regels komen om de cryptopulp weg te spoelen zonder dat goedwillende bedrijven weggepest worden om business te doen.

De afgelopen week heeft met name de SEC de druk op de sector opgevoerd. Volgens Long lost 'regulering door handhaving' niet veel op.

'Het ondoordachte optreden van Washington duwt de échte risico's alleen maar in de schaduw, waardoor regelgevers een spel met een mol spelen, aangezien de risico's voortdurend opduiken op onverwachte plaatsen.' Ook moeten de regelgevende instanties veel meer en beter luisteren naar goed geïnformeerde mensen uit de industrie zoals zij.

Lees meer over:
Kraken

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...