Wetenschappers slagen erin goud te maken in deeltjesversneller – raakt het idee van schaarste uitgehold?

In een baanbrekend experiment hebben onderzoekers in CERN’s Large Hadron Collider loodatomen omgezet in goud. Hoewel het om een minuscuul beetje gaat, roept deze ontdekking interessante vragen op over de toekomstige waarde van goud en andere schaarse middelen. Wat betekent dit voor Bitcoin, dat juist waarde ontleent aan absolute digitale schaarste?
Lood naar goud: een alchemistische realiteit
De eeuwenoude droom van alchemisten lijkt werkelijkheid te worden. In de 27 kilometer lange deeltjesversneller nabij Genève hebben wetenschappers voor het eerst waargenomen dat goud is ontstaan uit lood. Dit gebeurde door loodkernen met bijna de lichtsnelheid op elkaar te laten botsen. Uit de energierijke botsingen ontstonden kortstondig goudatomen – een proces dat, hoewel spectaculair, extreem inefficiënt en oncontroleerbaar is.
De hoeveelheid geproduceerd goud bedraagt slechts een biljoenste van een gram. Toch is dit genoeg om fundamentele vragen op te roepen over de aard van waarde en schaarste. Als natuurkundigen erin slagen om, zelfs op minuscuul niveau, elementen te transmuteren, blijft dan nog wel iets écht schaars?
Transforming lead nuclei into gold nuclei is not a dream anymore! The ALICE experiment has measured the production of gold and other nuclei obtained from the emission of a few protons from the original lead nucleus!https://t.co/ezPiPqO5RP pic.twitter.com/dEY5h6Hx6C
— ALICE Experiment (@ALICEexperiment) May 8, 2025
Wat als goud zijn unieke waarde verliest?
De waarde van goud is historisch verankerd in zijn schaarste en onverwoestbaarheid. Maar als het in theorie maakbaar wordt, al is het maar in laboratoria, kan dit invloed hebben op de manier waarop markten waarde toekennen aan goud. Investeerders en economische denkers zouden zich kunnen afvragen: wat betekent schaarste nog als wetenschap steeds meer ‘maakbaar’ maakt?
Hoewel de kans klein is dat CERN’s methode ooit rendabel wordt voor massaproductie van goud, geeft de ontdekking een blik op een toekomst waarin zelfs ‘eindige’ grondstoffen niet meer absoluut eindig zijn. En precies daar komt Bitcoin in beeld.
Ok so scientists make gold from lead – so now what? @PeterSchiff do you need to talk to us? https://t.co/wqlV9uDiyh pic.twitter.com/xg00S1DcV6
— MartyParty (@martypartymusic) May 10, 2025
Bitcoin als ultiem schaars alternatief in de cryptomarkt
Bitcoin is gebouwd op digitale absolute schaarste. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins bestaan – een limiet die door geen enkele technologische vooruitgang overschreden kan worden. In een wereld waarin zelfs goud niet langer als ‘finite resource’ wordt beschouwd, wordt deze voorspelbare schaarste van Bitcoin steeds relevanter.
Voor crypto-investeerders betekent dit een herwaardering van het begrip ‘store of value’. Terwijl de goudvoorraad in theorie kunstmatig vergroot zou kunnen worden, blijft Bitcoin resistent tegen inflatie en manipulatie. Het verschil is fundamenteel: goud is fysiek maar veranderlijk, Bitcoin is digitaal én onveranderlijk.
De implicaties hiervan zijn groot voor de lange termijn. Als technologie traditionele zekerheden als de schaarste van edelmetalen ondergraaft, dan zou de unieke structuur van Bitcoin weleens de nieuwe standaard kunnen worden voor waardeopslag in de digitale economie. Denk hierbij ook aan zoektermen als “Bitcoin koers verwachting Nederland” – investeerders zullen steeds vaker kijken naar activa die écht beperkt zijn.
BREAKING: #BITCOIN JUST PASSED AMAZON AND IS NOW THE 5th LARGEST ASSET IN THE WORLD
BTC IS HEADING FOR GOLD. MASSIVE pic.twitter.com/iHZVAN38ZW
— The Bitcoin Historian (@pete_rizzo_) May 8, 2025
Bitcoin blijft onaantastbaar in tijd van transmutatie
De ontdekking in CERN biedt een fascinerend inkijkje in de grenzen van natuurkunde en materiaalkunde. Maar hoe indrukwekkend ook, de economische gevolgen blijven voorlopig beperkt. De goudprijs zal niet direct kelderen – daarvoor is het proces te duur, te complex en te inefficiënt.
Toch is de symboliek krachtig: als zelfs goud uiteindelijk reproduceerbaar is, dan is er één activa die overeind blijft als écht schaars – Bitcoin. In een wereld waar alles vloeibaar en aanpasbaar wordt, biedt het digitale protocol van Bitcoin een vaste waarde. En dat maakt het, in een toekomst van wetenschappelijke wonderen, misschien wel het meest betrouwbare bezit van allemaal.
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar deze pagina, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
