CFO Bitfinex verzekert aandeelhouders: “Bevroren $851 miljoen komt binnenkort vrij”

De ‘bevroren’ fondsen van in totaal $851 miljoen (€763 miljoen) komen de “komende weken” vrij, aldus Giancarlo Devasini, cfo van Bitfinex. iFinex is deze week door de speciaal aanklager van New York in staat van beschuldiging gesteld. Deze firma uit Hongkong is de entiteit achter cryptobeurs Bitfinex en stablecoin Tether USDT.

Lees ook – Beleggers trekken $175 miljoen aan bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en XRP uit Bitfinex

iFinex, Bitfinex en Tether

De aanklacht in het kort: iFinex heeft voor $700 miljoen uit Tether’s kasreserves gebruikt om een financieel gat van $850 miljoen te dichten. Bitfinex heeft vrijdagochtend de beschuldigingen betiteld als “onterecht en vals”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Men verklaart dat de fondsen terug te vorderen zijn van Crypto Capital Corporation, waar de gelden zijn overgemaakt. Het is onduidelijk welke tegenprestatie deze firma uit Panama daarvoor leverde.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]On the contrary, we have been informed that these Crypto Capital amounts are not lost but have been, in fact, seized and safeguarded. We are and have been actively working to exercise our rights and remedies and get those funds released.[/penci_blockquote]

Aandeelhouders

Nieuwssite CoinDesk heeft twee aandeelhouders van Bitfinex kunnen spreken, waaronder Zhao Dong. Volgens Dong heeft Devasini hem persoonlijk verzekerd dat het de gelden “binnen enkele weken” retour komen.

Ook Tian Jia, de tweede opgevoerde aandeelhouder, heeft vertrouwen dat de zaak wordt opgelost. Zij zegt onder meer tegen Coindesk:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Because it is customers’ money, it’s not stolen cryptocurrency, it’s fiat. It can’t be stolen. It’s only frozen by the [regulators], and [Bitfinex is] trying to get it back by approaching Panama and the [U.S. Attorney General.] They have been communicating all along.[/penci_blockquote]

Tether stablecoin

De statements komen in het geheel niet overeen met wat er in de aanklacht van de New Yorkse aanklager is te lezen. Zwaar weegt de beschuldiging dat Bitfinex toegang kreeg tot de kasreserves van stablecoin Tether USDT.

Vlak vóórdat de aanklacht het nieuws brak, werd ook bekend dat Tether stilletjes $300 miljoen aan USDT tokens heeft bijgedrukt. Als reden wordt de populariteit van USDT in China als reden genoemd. Anderzijds kan Tether met een financieel tekort kampen, na het ‘overmaken’ van $700 miljoen aan Bitfinex.

Vorige maand kwam naar buiten dat Tether geen 1-op-1 dekking kan garanderen met de Amerikaanse dollar.

Bronnen: Bitfinex / Coindesk / The Block Crypto

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...