Stablecoin Tether ‘print’ $300 miljoen aan nieuwe USDT tokens bij

Tether ‘print’ $300 miljoen aan nieuwe USDT tokens bij. Het bijdrukken is nodig om aan de groeiende vraag naar de stablecoin te voldoen. Met name in China is USDT populair. Het nieuws komt op een bijzonder moment: iFinex, de firma achter Tether USDT, is door de speciale aanklager van de staat New York in staat van beschuldiging gesteld. De aanklacht luidt onder meer er ten onrechte $900 miljoen uit de kasreserves van Tether is onttrokken om een financieel gat bij Bitfinex te dichten. De beurs uit Hongkong ontkent dat er sprake is van een financieel debacle.

Lees ook: Tikkende tijdbom Tether gaat af en bitcoin (BTC) daalt $500 dollar in korte tijd

Tether USDT

Begin 2015 is Tether genoteerd aan Bitfinex, één van de grootste bitcoin beurzen ter wereld. Er zijn innige banden tussen het bedrijf Tether Limited, de uitgever van USDT. Deze entiteit hangt onder Tether Holdings Limited, in 2014 opgericht door onder andere Giancarlo Devasini, zo blijkt uit de Paradise Papers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Devasini is ook de huidige cfo van Bitfinex. Boven zowel Bitfinex als de Tether holding hangt iFinex als entiteit. Geregisteerd in 2012 in Hongkong, maar gereguleerd de Britse Maagdeneilanden. Aan het roer staat een Nederlander: Jean Louis van der Velde is ceo van zowel iFinex als Bitfinex.

Tether USDT

Tether weet vooral van de bullmarkt te profiteren. In de periode januari 2017 tot en met september 2018 is de market cap gegroeid van $10 miljoen naar $2,8 miljard.

De huidige marktwaarde is anno april 2019 nog steeds $2,8 miljard, aldus marktvorser Coinmarketcap. Concurrent OnchainFX geeft geen cijfers vrij over Tether, alleen de huidige koers.

Opvallend is dat sinds 1 april 2019 de marktwaarde met $800 miljoen is gegroeid. Er is daarmee een groeiende vraag naar USDT, met name uit China.

China en IEO

Crypto exchanges én tokensales zijn in China bij wet verboden. Niettemin investeren Chinezen gretig in cryptovaluta, zo blijkt uit marktcijfers van onder meer Bitinfocharts.

Om het verbod te omzeilen gebruiken Chinese beleggers zogenaamde over-the-counter kantoren om USDT te kopen. Het deert ze niet dat ze een premium betalen voor USDT. Deze is namelijk hoger geprijsd dan de Amerikaanse dollar.

Formeel is het bericht van het Chinese twitterkanaal cnLedger echter nooit gevestigd.

Veel handel op de cryptomarkt kan worden aangemerkt als “washtrading”, zoblijkt uit onderzoek van Bitwise. Veel van de beurzen waarop USDT genoteerd staat, worden in dit onderzoek genoemd als zijnde beurzen met een significant aandeel aan “nephandel

Chinees geld in bitcoin en ethereum

De populariteit vanuit China kán een verklaring zijn voor het bijdrukken van de extra USDT tokens ter waarde van $300 miljoen. In maart dit jaar werd bekend dat meer Chinees geld naar de cryptomarkt vloeit.

Het dagelijkse volume aan BTC was op een dag in maart $125 miljoen. Voor ethereum was dit cijfer $72 miljoen in Chinese yuan dat in “ether” werd gestoken.

Bron: Trustnodes

Foto: Flickr.com

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...