Chainalysis bespioneert bezoekers van bitcoin website en meldt verdachten bij politie

Chainalysis gebruikt een website als extra manier om verdachte bitcoiners te melden bij de politie. Iedereen laat digitaal sporen achter. Bedrijven als Chainalysis gebruiken die data en proberen dat te koppelen aan geldstromen van bijvoorbeeld bitcoin.

Via de block explorer walletexplorer.com kun je data opzoeken van transacties en adressen van het bitcoin netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens een gelekte slide show gebruiken de analisten van Chainalysis de data van dit platform om boeven te vangen. Dat meldt CoinDesk.

De documenten komen uit een presentatie aan de Italiaanse politie over het onderzoek naar geldstromen op het dark web.

Data is macht

In de praktijk gebruik je een block explorer bijvoorbeeld om te kijken naar een specifiek adres. Wanneer je dat doet laat je informatie achter. Je zoekt naar een bepaalde transactie of adres vanaf een bepaald IP-adres bijvoorbeeld.

Chainalysis gebruikt volgens de gelekte slides het platform precies daarvoor. Cybercriminelen zouden minder alert zijn bij dit soort platformen, omdat ze zich veilig wanen.

Wanneer er IP-adressen zijn met verdachte zoekopdrachten, dan komt dat in de database van Chainalysis.

Uit het gelekte document: “Met behulp van deze dataset waren we in staat om handhavers te voorzien van zinvolle leads met betrekking tot de IP-gegevens die aan een adres zijn gekoppeld.” Het is ook mogelijk om via een bekend IP-adres te zoeken naar welke adressen zij hebben ingetikt op de website.

Zo wordt een op het oog doodnormale website ingezet om de dataset van Chainalysis te vergroten. En dat heeft effect gehad. Chainalysis zou in een zaak uit juni 2020 hebben geholpen in een zaak rondom ranswomware. De verdachte kwam even langs op de website een paar uur nadat hij zijn geld had verstuurd naar de cryptobeurs Huobi.

Chainalysis

Stiekem is dit een onderdeel van de core business van Chainalysis. Zij gebruiken verschillende datasets om bitcoin adressen en transacties te koppelen aan personen of organisaties. Die informatie is goud waard voor instanties als de politie of de belastingdienst. Ook bedrijven uit de industrie maken gebruiken van deze diensten.

Het protocol van bitcoin erkent geen ‘echte’ identiteit. Maar met het analyseren van geldstromen in combinatie met andere datasets kan een steeds beter beeld worden gevormd over wie waar achter zit.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...