Bitcoin transacties analyseren loont: Chainalysis is $2 miljard waard na nieuwe investeringsronde

Chainalysis haalt $100 miljoen op tijdens een nieuwe investeringsronde. Het databedrijf brengt bitcoin en andere netwerken in kaart, en dat is geld waard. Niet alleen overheden of banken gebruiken hun software, ook bitcoin bedrijven hebben het nodig om aan lokale regelgeving te voldoen.

Bitcoin netwerk analyses

Het analyseren van de data op het netwerk van bitcoin is voor iedereen mogelijk. Het is immers een open en wereldwijd gedeelde database aan transacties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De informatie over geldstromen zijn goud (of bitcoin) waard voor toezichthouders en bijvoorbeeld de politie. Zij roepen de hulp van bedrijven als Chainalysis in om te kijken wie waar geld naartoe stuurt. Chainalysis verdient geld met hun software en eigen diensten. In totaal haalde het bedrijf al $266 miljoen aan investeringen op,

Interesse in data

Tal van instanties en bedrijven willen weten waar het geld dat ze ontvangen precies vandaan komt. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat de software van Chainalysis wordt gebruikt bij opsporingszaken, maar ook bij controle aan de deur bij bijvoorbeeld beurzen.

Verdachte transacties uit bekende geldstromen kunnen worden geweerd. Denk bijvoorbeeld aan bitcoin dat is buitgemaakt tijdens een hack. Die coins kunnen worden getagd en die komen dan naar voren in de analysesoftware.

Dat houdt misschien wat crimineel geld tegen, maar het zorgt ook voor problemen bij brave burgers. Met privacy toepassingen als CoinJoins kun je jouw privacy op het netwerk vergroten, maar ook deze transacties worden soms bestempeld als malafide.

Het analyseren en interpreteren van data gaat ook wel eens verkeerd en is niet alleen maar te gebruiken voor ‘goede’ dingen. Overheden en gelieerde instanties gebruiken al decennia software om mensen in de gaten te houden en in dat straatje horen ook de activiteiten van Chainalysis.

Er is vraag naar dit soort producten, het is inmiddels zelfs bijna noodzakelijk om data te verzamelen en te interpreteren om als bitcoin bedrijf aan lokale regelgeving te voldoen.

Surveillance

Surveillance is een miljardenindustrie. Volgens CoinDesk zijn er in Amerika een aantal voorbeelden van overheidsinstanties die gebruikmaken van Chainalysis. In 2020 gaven de FBI, de belastingdienst en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gezamenlijk $10 miljoen uit voor de diensten van het databedrijf.

Chainalysis meldt dat ze inmiddels diensten verlenen in 30 landen overheden bedienen. Bedrijven in 60 (!) verschillende landen wereldwijd zijn ook klant. Het is big business en met dit soort grote investeringen kunnen ze alleen nog maar meer in kaart brengen.

Het geld gaat bijvoorbeeld naar nieuwe vertegenwoordigers. Bij contracten van $1 of $2 miljoen wordt er een nieuw iemand aangenomen.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)