Charles Edwards: “Er is een bijzondere relatie tussen bitcoin en goud”

Er is een groep investeerders die bitcoin ziet als de digitale evenknie van goud en de data leert ons dat er inderdaad een interessante koersrelatie tussen de twee assets is. De echte bitcoin-puristen kunnen zich niet in die vergelijking vinden, maar als je bitcoin puur als een investering bekijkt, dan valt er wat voor te zeggen.

De koersrelatie tussen bitcoin en goud

Charles Edwards is zo'n investeerder die bitcoin en goud graag met elkaar vergelijkt. In zijn laatste analyse deelt hij de bijzondere koersrelatie tussen beiden assets, die zich door de jaren heen ontwikkelde. Wat Edwards opvalt is dat bitcoin de goudkoers over het algemeen met een kleine vertraging volgt.

Als goud zijn top bereikt in een opwaartse cyclus, dan volgt bitcoin meestal in de 0 tot 6 maanden daarna. Voor bodems geldt een vertraging van 0 tot 3 maanden. Goud is momenteel, net als bitcoin, aan een opleving bezig dit nog niet voorbij is. Het kan natuurlijk ieder moment voorbij zijn, maar op dit moment is er voor goud in ieder geval nog sprake van een stijgende trend.

Zodra goud begint te zakken wordt het interessant, vanaf dan zou het volgens Edwards 0 tot 6 maanden moeten duren voordat ook bitcoin zijn opwaartse momentum beëindigd. Dat geeft op zichzelf natuurlijk nog weinig houvast, want in een periode van 6 maanden kan er een hoop gebeuren binnen de wereld van bitcoin.

Bitcoin versus goud

Bitcoin en goud zijn allebei assets die voor mensen vooral interessant zijn vanwege hun natuurlijke schaarste en het feit dat ze in principe compleet losstaan van het traditionele financiële systeem. Als de economie in lastig vaarwater komt en bedrijven mogelijk failleren, dan veranderen zowel bitcoin als goud niet.

Bitcoin blijft bitcoin en goud blijft goud. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de assets. Wat dacht je bijvoorbeeld van de difficulty adjustment, die ervoor zorgt dat de inflatie van bitcoin altijd op schema blijft. Zelfs als de koers vandaag naar 1 miljoen dollar per bitcoin stijgt, dan blijft de productie op 6,25 bitcoin per 10 minuten.

Voor goud geldt dat niet, want als de goudprijs 10x over de kop gaat, dan zul je zien dat producenten meer investeren om goud uit de grond te halen, waardoor de inflatie van goud stijgt. Daarnaast is de opslag, verzending en verificatie van goud een stuk duurder dan bij bitcoin. Ook is het onmogelijk om goud binnen 10 minuten naar de andere kant van de wereld te sturen, waardoor bitcoin een aantal voordelen heeft ten opzichte van het ouderwetse edelmetaal.

Aan de andere kant kan goud bogen op een lange en succesvolle geschiedenis als store of value, wat we over bitcoin nog niet kunnen zeggen. Bitcoin is in vergelijking met goud een experiment dat op de lange termijn zijn waarde nog moet bewijzen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....