Rusland en Iran gaan samen stablecoin uitgeven die gedekt is door goud

1396 totale weergaven

Rusland denkt aan een digitale valuta die gedekt is door goud. De regering werkt naar verluid samen met de Centrale Bank van Iran om samen een nieuwe cryptocurrency uit te geven.

Goud-geld

Volgens het Russische persbureau Vedomosti gaan de twee landen deze Central Bank Digital Currency (CBDC) maken, als “token van de Perzische Golfregio”. Het zou moeten dienen als betaalmiddel voor internationale handel.

Het token zal naar verwachting een soort stablecoin zijn die is gedekt door goud. Dat vertelt Alexander Brazhnikov, directeur van de Russian Association of Crypto Industry and Blockchain.

Belangrijk: de gouddekking van overheidsgeld is in de laatste eeuwen in 100% van de gevallen door de uitgever losgelaten, of het nu de dollar, pond of welke valuta dan ook betreft. De dekking bestaat uit vertrouwen, een probleem dat bitcoin juist oplost.

De stablecoin heeft tot doel internationale transacties mogelijk te maken, in plaats van de huidige fiatvaluta en betaalrails. Het artikel noemt dat de nieuwe cryptocurrency gelanceerd wordt in een speciale economische zone in Astrakhan.

De Russische wetgever Anton Tkachev benadrukt dat een gezamenlijk stablecoin-project pas mogelijk zou zijn als de markt voor digitale activa in Rusland volledig gereguleerd is.

Tkachev is lid van het Committee on Information Policy, Information Technology and Communications. Het Russische Lagerhuis belooft om in 2023 de regulering van cryptotransacties weer op te pakken.

Cryptovaluta voor handel

Iran en Rusland behoren tot de landen die hun inwoners hebben verboden om cryptocurrency’s te gebruiken voor betalingen.

Tegelijkertijd zijn beide landen geteisterd door financiële sancties. Een open netwerk zoals bitcoin zou juist een uitweg kunnen zijn. In plaats daarvan lijken ze nu te kiezen voor een gesloten surveillance-systeem.

In augustus 2022 keurde het Iraanse ministerie van Industrie, Mijnbouw en Handel het gebruik van cryptocurrency’s voor import in het land goed.

Ze zouden zelfs al de eerste internationale importorder met $10 miljoen aan cryptovaluta hebben voltooid. Ook in Rusland gingen geluiden dat bitcoin enkel en alleen voor internationale betalingen zal werken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!