Federal Reserve is hawkish en bitcoin toont fundamentele zwakte op de blockchain

De financiële markten hebben weer een pittige week achter de rug. Bitcoin, aandelen, vreemde valuta en obligaties gaan allemaal gebukt onder de storm van de Amerikaanse dollar die overal om zich heen slaat. Ook onze eigen euro handelt op dit moment weer op gelijke hoogte met de dollar, die op een 20-jarig hoogtepunt van 109,30 staat.

Federal Reserve blijft hawkish

Tijdens het jaarlijkse Jackson Hole Symposium van afgelopen week herhaalde de Federal Reserve nog maar eens het voornemen om de inflatie onder controle te krijgen. Momenteel schrijft de inflatie in de Verenigde Staten 8,5 procent en de Federal Reserve zegt er alles aan te willen doen om dat percentage terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Federal Reserve is hawkish en bitcoin toont fundamentele zwakte op de blockchain

Als gevolg daarvan kreeg bitcoin in eerste instantie een kleine tik, maar in de loop van het weekend begon de koers verder te vallen en op dit moment is er een groot gevecht rond de 20.000 dollar gaande. Ondanks een relatief lage verkoopdruk op de blockchain, blijft de bitcoin koers moeite houden om stabiel te blijven.

Op basis daarvan moeten we concluderen dat de vraag naar bitcoin op dit moment uitermate zwak is. Iedere stijging wordt door investeerders aangegrepen om een relatief goede exit te bewerkstelligen en het lijkt erop dat de bearmarkt allesbehalve voorbij is.

Activiteit op de blockchain weinig hoopgevend

Er zijn verschillende manieren om de gezondheid van het netwerk te meten en met name op basis van het aantal actieve entiteiten op de blockchain ziet het er momenteel niet goed uit. Sterker nog, op grond van deze statistiek kunnen we spreken van fundamentele zwakte voor het bitcoin netwerk. Op het moment van schrijven test het “aantal unieke actieve gebruikers” de onderkant van het bearmarkt-kanaal.

Federal Reserve is hawkish en bitcoin toont fundamentele zwakte op de blockchain

De vorige keer dat we ons op dit niveau begaven was tijdens de lokale bodem van 2021. Daarna begon bitcoin aan een run omhoog, maar om dat ook nu weer te bewerkstelligen moet er wel wat gebeuren. Als we naar het macro-economische klimaat kijken, dan is het lastig om te verkopen dat we nu zomaar aan een run omhoog beginnen.

Het enige hoopgevende op dit moment is dat het vooral jongere bitcoin zijn die in beweging komen en dat hodlers op dit moment allerminst aan verkopen lijken te denken. De dalende koersen lijken wat dat betreft weinig impact op de lange termijn hodlers te hebben, al zijn ook deze entiteiten op dit moment waarschijnlijk een stuk minder actief aan de koopzijde.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....